Volledig scherm
Het pand aan de Lichtpenweg. © Saskia Berdenis van Berlekom

COA haalt streep door twee azc's

UpdateAmersfoort hoeft niet op te treden als gaststad voor 650 extra asielzoekers, zoals beoogd. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft twee locaties geschrapt vanwege de teruggelopen instroom van vluchtelingen in Nederland.

De komst van een azc op bedrijventerrein De Hoef aan de Lichtpenweg is per direct van de baan. Het voormalige hoofdkantoor van supermarktconcern Schuitema zou worden omgebouwd tot opvanglocatie voor 600 bewoners. Ook ziet het COA af van  gebouw Yselberch op het terrein van Zon & Schild. Daar waren 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen gedacht.

Het kantoorgebouw nabij station Schothorst stond jaren leeg, totdat het dit voorjaar werd gekocht door ontwikkelaars Tim van de Boom uit Leusden en de Bert en Cees van Maanen uit Scherpenzeel. Zij kwamen met het COA overeen dat het gebouw maximaal acht jaar gebruikt mocht worden als azc.

Flexhotel
Bert van Maanen gaf deze zomer  in deze krant aan dat, mocht het azc er níet komen, de oorspronkelijke plannen wat hem betreft worden doorgezet. De vastgoedondernemers willen op De Hoef een flexhotel beginnen voor arbeidsmigranten, zoals ze die ook in Ede en Rotterdam hebben neerget.  Voor uitzendorganisaties worden er arbeiders uit het buitenland tijdelijk gehuisvest.

Het is niet bekend wat Amersfoort wil met het kantoorgebouw aan de Lichtpenweg. De gemeente presenteerde onlangs een plan voor grootschalige woningbouw in dit kantorengebied. Op dit moment wordt een kantoor naast het Schuitemapand geschikt gemaakt voor bewoning.

Omstreden
De locatie Yselberch op het terrein van Zon & Schild was omstreden, omdat de huidige bewoners van het gebouw eisten dat er een aparte opgang voor de vluchtelingen zou komen. De besprekingen daarover liepen vast. Er is wel plek voor zestig minderjarige vluchtelingen in twee andere, kleinere gebouwen op Zon & Schild. Het is onduidelijk in hoeverre die al bezet zijn. Met de 301 vaste plaatsen voor uitgeprocedeerde gezinnen kan Amersfoort momenteel 361 vluchtelingen herbergen. De extra noodopvang van 300 bedden aan de BW-laan staat nog leeg.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort