Volledig scherm
Flevolands gedeputeerde Ad Meijer. © ANP

Coalitie zegt vertrouwen in Flevolandse gedeputeerde Ad Meijer op

VVD, D66 en CDA hebben het vertrouwen in de Flevolandse gedeputeerde Ad Meijer opgezegd. ,,We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat de bestuursstijl van de heer Meijer niet aansluit bij de Flevolandse bestuurscultuur", zeggen de drie partijen. ,,Daardoor is het hem niet gelukt om tot een constructieve samenwerking te komen. Wij betreuren dat bijzonder." 

Meijer trad in mei 2017 aan als de opvolger van wijlen Arie Stuivenberg. Hij kwam al snel in opspraak, onder meer vanwege de Energieagenda waarmee hij volgens Provinciale Staten te weinig vorderingen maakt. De kritiek van de coalitie richt zich nu echter vooral op zijn bestuursstijl, die wordt omschreven als 'hoekig en bot' en vooral niet passend bij Flevoland. 

'Wij kunnen niet verder'

VVD-Statenlid Mirjam Smeels-Zechner benadrukt dat de drie coalitiepartijen niet met de persoon Ad Meijer verder kunnen, maar dat de kritiek verder niet gericht is op zijn partij, de SP. ,,Wij kunnen niet verder met de persoon Meijer."

De SP stelt achter de eigen gedeputeerde te blijven staan. Fractievoorzitter Ine de Waal toont zich verrast. ,,Dit hadden we niet verwacht, al wisten we natuurlijk wel dat een en ander speelde." Zij omschrijft Meijer als een hardwerkende gedeputeerde, die open staat voor kritiek en inhoudelijk zijn zaken voor elkaar heeft.

Evenwel zegt De Waal dat een voortijdig vertrek van Meijer niet uit te sluiten is. ,,Maar wij blijven achter onze gedeputeerde staan." Meijer zelf wil op dit moment nog niet veel zeggen over de vertrouwenskwestie. ,,Maar ik ga niet met de staart tussen de benen weg,’’ laat hij strijdvaardig weten. 

Opgeheven hoofd

Meijer wacht het debat van woensdag 21 februari af. ,,Ik ga de confrontatie ‘en plein public’ aan en wacht wel af of er inderdaad een motie van wantrouwen komt. En ja, als die aangenomen wordt, dan pas ga ik weg. Maar met opgeheven hoofd.’’

De gedeputeerde wil nog niet speculeren over een eventuele terugkeer in de Amersfoortse politiek. ,,Nee, ik heb daar nog geen gedachten over. Op dit moment voel ik geen enkele behoefte om het huidige SP-team in Amersfoort voor de voeten te lopen. Ik heb het volste vertrouwen in Marijke Jongerman en de andere SP’ers. Natuurlijk ben ik wel bereid ze met advies terzijde te staan. Maar zo ver is het nog niet. Ik ben nog niet weg. Eerst het debat van volgende week woensdag.’’

Meijer woont nog steeds in Amersfoort. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort