Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Cocaïne ging in stalen rol de grens over

Een bende uit onder meer Amersfoort en Barneveld heeft, mogelijk jarenlang, op ingenieuze wijze cocaïne naar Engeland gesmokkeld. De drugs zaten in een dikke stalen rol op een vrachtwagen en werden daardoor niet door de scanapparatuur van de douane opgepikt.

Mogelijk zijn er op deze manier in bijna drie jaar tijd duizenden kilo's cocaïne met een waarde van vele tientallen miljoenen euro's per boot naar Engeland gesmokkeld.

Vaststaat dat de vrachtwagen die daarvoor gebruikt is, de overtocht 88 keer gemaakt heeft.

De vrachtwagen die de cocaïne voor de bende naar Engeland bracht, heeft die overtocht 88 keer gemaakt. Per ritje werd zo'n vijftig kilo aan drugs vervoerd.

Tip
Het Openbaar Ministerie zegt na een tip 'drie tot vier' transporten in de gaten te hebben gehouden voor het ingreep en kan daardoor het bewijs voor transport van 'slechts' ruim 100 kilo drugs leveren. Uitgaande van een straatwaarde van zo'n 30.000 euro per kilo kan de bende ruim in totaal 100 miljoen euro hebben verdiend met de smokkel.

De criminele organisatie, zoals het OM de smokkelaars noemt, bestaat uit een Engelse chauffeur en zes mannen uit Vianen, Amsterdam, Amersfoort en Barneveld. De oudste verdachte is 63, de jongste 30 jaar.

Elke week reisde de vrachtwagen, met op de laadklep een rol staal van anderhalve meter dik, per boot van Hoek van Holland naar Harwich in Engeland. Midden in die rol was een uitsparing gemaakt voor de cocaïne.

De scanners van de douane konden niet door die dikke laag staal heen 'kijken' om te constateren wat er in de kern zat. Zo kon de cocaïne steeds ongezien de boot op naar Engeland.

Verlinkt
Dat ging goed, tot de politie heel nauwkeurige informatie toegespeeld kreeg over de transporten. ,,Dat moet van iemand geweest zijn die dicht bij de smokkelaars stond en zich op de een of andere manier benadeeld moet hebben gevoeld. Hij heeft ze vermoedelijk verlinkt,'' zegt advocaat Bart van Elst.

Hij verdedigt de 43-jarige eigenaar van een transportbedrijf uit Barneveld, dat het transport verzorgde.

Volgens Van Elst wist deze man niks. ,,Hij heeft de auto en het transport in 2015 overgenomen van een ander bedrijf. Bij een aantal verdachten is veel geld en drugs gevonden. Mijn cliënt had geen geld, woont bij zijn moeder en rijdt in een kleine auto. Dat lijkt mij niet logisch als je aan deze handel veel geld verdient.''

De verdachten verschijnen volgende week donderdag voor de rechtbank in Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort