Volledig scherm
© Politie Amersfoort

Collega's mishandelde agente vreesden voor haar leven: 'Zonder taser hadden we pistool getrokken'

Een agente van de politie Midden Nederland is in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig gewond geraakt tijdens haar dienst in Amersfoort. Een 21-jarige man probeerde haar te wurgen. Toegesnelde collega’s vreesden voor haar leven.

De agente werd aangevallen toen ze op aanwijzing van getuigen een vrouw wilde aanhouden die een winkelruit zou hebben vernield. De vrouw maakte deel uit van een groep van zes personen uit Bunschoten. De groep begon zich te bemoeien met het gesprek, waarna drie agenten hun collega te hulp schoten om iedereen op afstand te houden.   Een 21-jarige man keerde zich daarop tegen de agente, deelde klappen uit en zette zijn handen om haar keel.

,,Bloedend lag ze op de grond, terwijl die man haar probeerde te wurgen. De collega’s vreesden op dat moment voor haar leven. Ze beseften dat als ze het geweld niet zouden stoppen, ze hun collega zouden verliezen’’, zegt politiewoordvoerder Cornelie Hogeveen.

Quote

De situatie zó ernstig dat de agenten hun pistool hadden getrokken, als er geen stroom­stoot­wa­pen voor handen was geweest

politiewoordvoerder Cornalie Hoogeveen

Stroomstootwapen

Het geweld dat de agenten toepasten om haar te ontzetten uit de levensbedreigende situatie, had ook geen effect. ,,Er restte nog maar één mogelijkheid en dat was de inzet van het stroomstootwapen’’, aldus Hogeveen. En dat hielp. Op beelden door omstanders gemaakt, is te zien dat één persoon zo schrikt van het elektrische wapen dat op hem gericht wordt, dat hij zichzelf achterwaarts op de grond laat vallen. De groep geeft zich daarna vrij snel over. Dat is het moment dat de politie kan overgaan tot aanhouding. 

Volgens Hogeveen was de situatie zó ernstig dat de agenten hun pistool hadden getrokken, als er geen stroomstootwapen voor handen was geweest. Amersfoort is pilot-gemeente voor de inzet van de zogeheten taser.

Quote

De directe collega’s zijn echt bang geweest iemand te gaan verliezen

Alle zes de personen – twee vrouwen en vier mannen in de leeftijd van 17 tot en met 22 jaar uit Bunschoten-Spakenburg – zijn aangehouden en zitten vast voor verhoor. De agente moest voor behandeling naar het ziekenhuis en heeft onder meer een zware hersenschudding opgelopen. Drie collega’s raakten gewond aan schouder, nek, rug en been. Ze hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Poging tot doodslag

De belaagde agente gaat nog aangifte doen van een poging tot doodslag. Daar is ze volgens Hoogeveen nog niet toe in staat geweest.

,,De impact van het voorval is enorm. De directe collega’s zijn echt bang geweest iemand te gaan verliezen. Ook op het bureau is iedereen zowel geschrokken als heel betrokken. De recherche is druk met de verhoren om precies vast te stellen wat het aandeel van alle verdachten is geweest.

In verband met het onderzoek zoekt de politie nog getuigen van het geweldsincident.

Politie Amersfoort on Twitter

Volgers, mede namens de betrokken collega's, bedankt voor de vele tweets waarin jullie je steun uitspreken en hen beterschap wensen. Het gaat naar omstandigheden goed met ze. De recherche heeft de zaak in onderzoek. Getuigen worden nog steeds verzocht zich te melden op 09008844.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort