Volledig scherm
Commissievoorzitter Bas Eenhoorn tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport. Rechts commissielid René de Vries. © Saskia Berdenis van Berlekom

College Barneveld: ‘Belang bewoners voorop bij volgende crisis’

Het college van burgemeester en wethouders in Barneveld belooft bij een volgende crisis sneller te handelen en beter te communiceren dan is gebeurd tijdens de zandcrisis. Ook wil het college in gesprek met bewoners die vinden dat ze onvoldoende zijn geïnformeerd.

Dat schrijft het college in een reactie op het rapport van de commissie Eenhoorn over de zandcrisis. Volgens deze commissie werd de zandkwestie in Barneveld een crisis omdat regie, gezamenlijkheid en leiderschap ontbraken. Op 3 oktober debatteren de partijen of de conclusies uit het rapport gevolgen moeten hebben voor het college. Lokaal Belang wil dat wethouder Aart de Kruijf opstapt, maar daar lijkt geen meerderheid voor te zijn.

Cruciale informatie

Het college van b en w steekt de hand deels in eigen boezem. Bij een volgende crisis moet cruciale informatie sneller worden gedeeld met de juiste instanties. De gemeenteraad zal de volgende keer sneller worden geïnformeerd en bewoners moeten erop kunnen rekenen dat in de eerste plaats hun belang wordt gediend. ‘Wij zullen, in voorkomende gevallen, nog nadrukkelijker laten merken dat wij, het welzijn en de belangen van onze inwoners op het oog hebben.’

Het college benadrukt dat het tijdens de zandcrisis haar best heeft gedaan, maar dat ‘ook wij werden geconfronteerd met onvolledige informatie en verrassende ontwikkelingen waaraan wij het hoofd moesten bieden.’ Het college schrijft open te staan voor een gesprek met inwoners die vinden dat de gemeente hen onvoldoende heeft geïnformeerd.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort