Volledig scherm
© Erik van 't Land

College Barneveld voor overname Schaffelaartheater

Overname door Coulissen Podiumexploitatie in Bussum is volgens burgemeester en wethouders voor het Schaffelaartheater in Barneveld 'het beste scenario voor een gezonde toekomst'.

Dat blijkt uit een voorstel van het college aan de gemeenteraad, die daarover 22 maart een beslissing neemt. Als Coulissen het theater vanaf juli gaat exploiteren, kan de jaarlijkse bijdrage van de gemeente Barneveld op termijn bijna worden gehalveerd.

Verliezen
Het Schaffelaartheater bestaat sinds 2009. De financiering ervan was door de jaren heen een terugkerend probleem. Het theater kampte met structureel verlies, onder meer doordat er minder commerciële verhuringen waren dan verwacht. Vanaf 2011 verstrekte de gemeente daarom een jaarlijkse subsidie van 250.000 euro.

In december 2015 besloot de gemeenteraad, na een verzoek van het theaterbestuur om aanvullende financiële steun, de bijdrage te verhogen naar 445.000 euro. Tegelijkertijd vroeg de raad het college onderzoek te doen naar alternatieve exploitatie- en besturingsvormen van het Schaffelaartheater én mogelijkheden om het subsidiebedrag te verlagen. Voor het onderzoek werd bureau Langedijk SWO in de arm genomen.

Interesse
Coulissen, dat theaters in Bussum en Huizen beheert, liet anderhalf jaar geleden al weten interesse te hebben in het Barneveldse theater, al dan niet in samenwerking met Schaffelaartheater BV, dat nu nog de exploitatie verzorgt. De Bussumse exploitant stelt de kosten van de theaterexploitatie terug te kunnen brengen. De jaarlijkse bijdrage van de gemeente zou op termijn 250.000 euro kunnen bedragen, aldus Coulissen.

Samenwerking tussen Coulissen en Schaffelaartheater BV blijkt niet mogelijk. Het bestuur van het theater heeft onvoldoende vertrouwen in het aanbod en de 'financiële robuustheid' van Coulissen. In het raadsvoorstel krijgt het bestuur officieel nog wel de kans om voor 1 mei een sluitende meerjarenbegroting met een verantwoorde dekking te overleggen, met op termijn eveneens een gemeentelijke bijdrage van 250.000 euro. Een lagere subsidie is volgens het bestuur wel mogelijk, maar structureel, zo vernamen de onderzoekers, kan het theater niet zonder een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 375.000 euro. 125.000 euro meer dan Coulissen heeft berekend.

Kwaliteit
Coulissen heeft toegezegd dat de kwaliteit van het theaterprogramma minimaal gelijk zal blijven. Burgemeester en wethouders gaan er van uit dat de Barneveldse 'couleur locale' en de maatschappelijke functie van het theater behouden blijven, voor het college belangrijke voorwaarden. Coulissen wil voor het theater een bedrijfsleider met wortels in de Barneveldse samenleving aantrekken.

De 110 vrijwilligers van het theater, onder andere gastvrouw of gastheer bij voorstellingen, willen dat de culturele voorziening zelfstandig blijft. Een meerderheid van hen heeft aangegeven hun vrijwilligerswerk neer te leggen bij een overdracht aan een commerciële partij.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort