Volledig scherm
© ANP

Contant geld verdwijnt uit bussen

De bussen van vervoersmaatschappij Syntus worden dit jaar uitgerust met pinautomaten. Naast met betaalmiddelen als ov-chipkaart en Syntusapp kunnen losse kaartjes straks worden afgerekend met pin (contactloos) of creditcard.

Na dit eerste kwartaal kan er dan helemaal niet meer met contant geld worden betaald in de bussen. Syntus doet dit om de veiligheid in de bus te vergroten voor zowel medewerkers als reizigers. Daarnaast zijn de nieuwe betaalvormen, zoals pin en creditcard, sneller en efficiënter, wat de wachttijd van bussen bij haltes verkort. Zo hoeft er geen geld meer te worden gewisseld.

Testen

Tot de definitieve invoering kunnen reizigers zowel met PIN als met contant geld betalen in de bus. In januari en februari wordt de techniek van de pinautomaten in de bussen getest. In die periode is het niet gegarandeerd dat er in elke bus gepind kan worden en moet in sommige gevallen nog steeds contant worden afgerekend.

Voor heel veel reizigers is het verdwijnen van contant geld in 2018 in de bus geen probleem. Bijna iedereen betaalt al met pin. Voor reizigers zonder pinpas worden extra maatregelen getroffen. Zo kunnen er nog vooraf tickets gekocht worden bij één van de verkooppunten. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort