De haren van de eikenprocessierups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen.
Volledig scherm
De haren van de eikenprocessierups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. © GinoPress B.V.

Coronacrisis of niet: Nijkerk pakt eikenprocessierups aan

De eikenprocessierups trekt zich weinig aan van de coronacrisis. De gemeente Nijkerk neemt maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen. 

De komende maanden is de harige rups opnieuw in eikenbomen te vinden. De haren van de rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. In de gemeente Nijkerk staan ruim 30.000 bomen, waarvan zo’n 4500 zomereiken. Een groot deel van deze eiken staat langs wegen, fietspaden en in de nabijheid van huizen.

Om de eikenprocessierups aan te pakken richt de gemeente zich op gebieden waar inwoners de grootste risico‘s lopen: drukke fietspaden, rondom scholen, kinderdagverblijven, verzorgingscentra en publieke gebouwen: ,,De aanpak bestaat uit drie maatregelen: de behandeling van eikenbomen met het middel XenTari, het wegzuigen van nesten op plekken waar deze worden gemeld en biologische bestrijding met vogels en insecten”, laat de gemeente Nijkerk weten. 

Nestkastjes 

 Afgelopen februari hebben basisschoolleerlingen, onder begeleiding van raadsleden en vrijwilligers een groot aantal nestkastjes opgehangen. Die kastjes zijn onder andere  gemaakt door Scouting Nijkerk en Hoevelaken. Vooral mezen houden van de eikenprocessierups en de eitjes van de rups.

Inwoners die overlast ondervinden van de eikenprocessierups kunnen dit melden bij de gemeente.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort