Volledig scherm
Omnia versterkt door de fusie haar positie in woningmarktregio Amersfoort. © Robin Utrecht

Corporaties Omnia Wonen en Vallei Wonen gaan fuseren

Woningcorporatie Omnia Wonen gaat fuseren met Vallei Wonen in Woudenberg. De kantoren worden samengevoegd. Hierdoor moet de slagkracht en de efficiëntie verbeteren.

De afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de overeenkomsten en verschillen tussen de twee corporaties, waarvan Omnia uit Harderwijk met 7600 sociale huurwoningen de grootste is. De uitkomst is dat een fusie haalbaar is en ook nog meerwaarde biedt. Er zijn geen belemmeringen om verder te gaan met de fusieplannen.

Vallei Wonen heeft 1100 sociale huurwoningen in de regio. In een bericht stelt de corporatie dat het door strengere overheidsregels steeds moeilijker wordt om te zorgen voor voldoende sociale huurwoningen in Woudenberg. Ook zou de dienstverlening en het goede onderhoud in het gedrang komen. Daarom is vorig jaar besloten op zoek te gaan naar ‘een stevige fusiepartner’.

Als alles doorgaat, worden de bureaus van Omnia (70 werknemers) en Vallei (10 werknemers) dit of volgend jaar samengevoegd, waarbij het Vallei-deel van de nieuwe organisatie in Woudenberg blijft. Daarbij zouden volgens een woordvoerder geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen. Het nieuwe fusiebedrijf gaat door onder de naam Omnia Wonen.

,,Maar dit betekent niet dat Vallei Wonen wordt opgeslokt of dat er sprake zou zijn van een overname’’, zegt Herman Nieuwenhuis van Omnia Wonen. ,,De organisaties worden aan elkaar gekoppeld. Deze krachtenbundeling moet ten goede komen aan onze maatschappelijke opgave van het bouwen van sociale huurwoningen. Er komen geen grote beleidswijzigingen en voor de huurders zal niet veel veranderen.’’

Zegje

Ook is de hechte samenwerking niet ingegeven door de wens tot sterke groei, aldus de woordvoerder. ,,Dat is geen doel op zich. We voegen de investeringen, de woningen en het onderhoud daarvan samen. Bestaande uitbreidingsplannen van beide partners gaan natuurlijk wel gewoon door.’’ Verschillende organisaties zoals gemeenten, raden van toezicht en huurdersverenigingen mogen nog wel hun zegje doen over de voorgenomen samenwerking.

Dat neemt niet weg dat Omnia door de voorgenomen fusie haar positie in de woningmarktregio Amersfoort versterkt. Omnia heeft haar woningbestand nu vooral in de noordelijke Veluwerand. Zij werd in 2016 als gevolg van nieuwe regelgeving aangewezen als kerncorporatie voor Amersfoort, hoewel zij maar iets meer dan 800 woningen bezit in deze stad. Begin 2017 kregen de Alliantie (15.000 woningen in Amersfoort) en Portaal (5500 woningen) een ontheffing van de nieuwe regel, waardoor zij voorlopig ook nog mogen blijven bouwen in Amersfoort.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort