Volledig scherm
Cultuurpaus Ron Jagers (links) met Lubbertus Brugge, mededemonstrant op dinsdagavond. © Bram Groeneveld

Cultuurpaus Ron Jagers begraaft zijn stadspenning

Ron Jagers, de  cultuurpaus van Amersfoort, heeft het helemaal gehad met de politiek in zijn stad.

De teleurstelling over de  verkoop van kunstenaarsnest De War aan een projectontwikkelaar is zo groot dat hij morgenmiddag afstand doet van de stadspenning, die hij ontving in 2008.

Jagers zou Jagers niet zijn, als hij zijn protestactie ongemerkt voorbij liet gaan. De onderscheiding wordt volgens een vandaag verspreid pamflet officieel ten grave gedragen om 13.00 uur op de 'algemene begraafplaats voor stadspenningen'.

De uitnodiging vermeldt niet waar Jagers het kleinood precies gaat begraven. Van Amersfoorts culturele geweten mogen 'stevig prikkende bloemen het graf omlijsten'. De onderbouwing voor zijn actie, is  vertrouwd jageriaans: 'Na een leven vol strijd voor een actief beleid ten faveure van kunstproducenten heeft politiek Amersfoort dan toch de oorkonde voor inspirerende cultuurvernieuwer laten inslapen.'   

Jagers reed dinsdagavond in zijn oranje kunstmobiel mee in de stoet die zich van de War naar het stadhuis begaf om te protesteren tegen de verkoop. Het moet hem en de leiding van de War goed hebben gedaan dat bijna 400 sympathisanten van het kunstenaarsbolwerk in de  oude verffabriek  meeliepen.

Het aansluitende debat in de gemeenteraad leverde de toezegging op dat projectontwikkelaar Rovase   in nauw overleg met de gebruikers van de War zijn plannen gestalte mag geven. Een motie om de deal  af te blazen haalde het niet.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort