Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

D66 Amersfoort: war on drugs winnen? Maak ruimte voor legale wietkwekerij

Er moet een wietkwekerij komen in de gemeente Amersfoort. Dat vindt Tyas Bijlholt, fractievoorzitter van D66. 'Wij als partij denken dat het wietexperiment de toekomst is. Waarom zouden we niet een handje helpen?'

Bijlholt stelde namens zijn partij vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil graag weten of er een partij is die navraag heeft gedaan, of een vergunning heeft aangevraagd, voor een wietkwekerij in Amersfoort.

Want met een wietkwekerij binnen de gemeentegrenzen kan Amersfoort toch nog een beetje meedoen aan het 'Experiment Gesloten coffeeshopketen'. In Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad worden coffeeshops vanaf volgend jaar bevoorraad door een gereguleerde wietkwekerij in plaats van door illegale kwekers. Telers die hennep en hasjiesj voor het experiment willen kweken, kunnen één van de tien beschikbare vergunningen aanvragen. De kwekerij hoeft volgens de regels van het experiment niet in een deelnemende gemeente gevestigd te zijn.

Collegiaal

Een uitgelezen kans volgens Bijlholt, die in 2017 nog pleitte voor deelname aan het experiment. ,,We moeten collegiaal zijn naar andere gemeenten en dit samen oplossen. Als iedereen naar elkaar blijft wijzen gebeurt er nooit wat. Ik heb het nodige contact met de Tweede Kamerfractie en ik hoor geluiden dat het lastig is om een plek te vinden voor de wietkwekerijen. Maar we moeten dit samen oplossen en hoe eerder je aansluit, des te eerder je af bent van kinderziektes."

De fractievoorzitter kijkt naar het Brabantse Drimmelen, waarvan onlangs bekend werd dat de gemeente de komst van een wietkwekerij blokkeert. ,,Ik kan begrijpen dat een kleinere gemeente als Drimmelen, waar minder politie en minder ambtenaren zijn, een komst van een wietkwekerij niet zien zitten. Wij zijn een grotere gemeente en hebben de capaciteit, dus ik denk dat Amersfoort een geschikte stad voor een kwekerij."

Toch zag burgemeester Bolsius eerder juist af van deelname aan het wietexperiment, omdat het een te groot beslag zou leggen op het politieapparaat. ,,Het kost zeker tijd en taken", zegt Bijlholt die daarvoor ook naar Den Haag wijst. ,,Het rijk wil immers ook dat het experiment goed uitgevoerd wordt."

Aanhaken is volgens Bijlholt belangrijk. ,,Het gedoogbeleid is failliet. De enige manier om de war on drugs te winnen is door te reguleren. Je kunt drugs blijven verbieden, maar er is een behoefte. Ik weet dat er partijen in de raad zijn die er niets van moeten hebben, maar als je goed reguleert, kun je ook belasting heffen die je kunt gebruiken voor preventie en voorlichting."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort