Volledig scherm
AD © De VVD flyert in Vathorst met... Tyas Bijlholt van D66.

D66 woedend over flyer VVD

D66 en VVD in Amersfoort liggen op ramkoers. De democraten eisen een rectificatie op een flyer, waarin zonder toestemming een foto van hun lijsttrekker is gebruikt en 'onwaarheden worden verkondigd' over het coffeeshopstandpunt van de partij.

Het pamflet plofte afgelopen weekeinde bij bijna 5.000 huishoudens in de wijk Vathorst op de mat. De VVD stelt daarin dat D66 wil dat er 'meer coffeeshops in Amersfoort komen, ook in woonwijken zoals Vathorst'. Naast de tekst is een digitaal knipsel uit het AD met de kop 'Coffeeshop in Vathorst' afgebeeld en een portretfoto van D66-lijsttrekker Tyas Bijlholt. Onder zijn kaaklijn staat de tekst 'Hoe krijg je het voor elkaar?'

De actie, die de VVD als grappig bedoelde, is bij D66 in het verkeerde keelgat geschoten. Zondag ging er al een e-mail naar de VVD, waarin afdelingsvoorzitter Martin Froberg een rectificatie eist en stelt dat Bijlholts portretrecht is geschonden. Diezelfde dag uitte de lijsttrekker zijn ongenoegen op de facebookpagina van de partij. Dat hij vóór coffeeshops in woonwijken is, zou onjuist zijn.

In de strijd om de zetels zijn de D66 en de VVD elkaars grote concurrent: de democraten zijn nu de grootste partij en doen er alles aan dat te blijven. De liberalen zijn in de raad de tweede partij, maar ruiken hun kans omdat ze vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen als grootste uit de bus kwamen in Amersfoort.

Gisteravond gaf de VVD in een e-mail aan D66 aan 'enorm geschrokken te zijn' van de reactie op de campagne-uiting. ,,Wij merken dat we D66'ers persoonlijk hebben gekwetst (...) dat is nooit onze bedoeling geweest." De partij verwerpt overigens de kritiek.

De VVD stelt ook dat ze 'op grond van de wet het recht heeft uit kranten te citeren'. Volgens een bedrijfsjurist van De Persgroep Nederland, uitgever van AD Amersfoortse Courant, is de flyer een schending van het auteursrecht en wellicht ook van het merkenrecht. De hoofdredactie heeft dat aan de plaatselijke VVD-afdeling laten weten en beraadt zich op eventuele stappen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort