Volledig scherm
© anp

Dakloze krijgt tijdelijk postadres

De gemeente Amersfoort gaat daklozen zonder adres voortaan tijdelijk inschrijven op het Stadhuisplein. Zo moet worden voorkomen dat dak- of thuislozen verder in de problemen komen, door bijvoorbeeld het verlies van hun uitkering omdat ze geen officieel adres hebben.

Quote

Ik ga door het leven als spookbur­ger, en besta eigenlijk niet meer

Jan (72), dakloze Amersfoorter

Het komt nog regelmatig voor dat dak- of thuislozen inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie wordt geweigerd, werd onlangs nog duidelijk. De 72-jarige Jan kon daardoor zonder (post)adres geen aanspraak maken op een appartement. ,,Ik ga door het leven als spookburger, en besta eigenlijk niet meer.’’

PvdA-raadsleden Rob Smulders en Harun Keskin stelden het college vragen over die ‘schrijnende gevallen’, met een verwijzing naar de rechten van de mens: ‘Het recht hebben om ergens veilig, vreedzaam en waardig te kunnen leven.’

De gemeente beseft dat iedereen moet zijn ingeschreven in de basisadministratie. De overheid verplicht dat zodat ze ‘haar burgers kent en kan bereiken’. Voor mensen die geen officieel adres hebben, kan dat verstrekkende gevolgen hebben, weet de gemeente. ‘Maar we lopen soms tegen grenzen aan van wat kan en mag’.

Amersfoort hanteert als uitgangspunt dat mensen worden ingeschreven op het adres waar ze wonen of, tijdelijk, overnachten. Daklozen kunnen zo worden ingeschreven op het stadhuis, of bij de daklozenopvang aan het Smallepad.

Maar er is volgens de gemeente ook een groep daklozen die tussen wal en schip valt, onder wie de 72-jarige Jan. Ze hebben vaak wel een dak boven hun hoofd, maar kunnen zich op dat adres niet laten inschrijven, omdat de vaste bewoner dat niet wil. Vaak zijn dat ook daklozen met complexe problemen zoals verslaving of schulden. Die worden dan doorverwezen naar het wijkteam voor hulp.

Briefadres

Om die mensen te helpen, is de gemeente eerder een proef gestart met een tijdelijk briefadres. Het plan is die aanpak nu vast onderdeel van de werkwijze voor inschrijvingen te maken. Ze kunnen daarbij een briefadres krijgen voor een periode van drie maanden waarin acties worden ondernomen om hen aan een vast adres te helpen. Voorwaarde van zo’n tijdelijk adres is dat wordt uitgesloten dat de adresloze fraude pleegt met bijvoorbeeld uitkeringen.

Met een tijdelijk adres aan het Stadhuisplein wil de gemeente ook voorkomen dat zulke adreslozen zich melden bij de al overvolle daklozenopvang aan het Smallepad.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort