Volledig scherm
Op het terrein van Zon en Schild blijft voorlopig opvang aanwezig. © Lodewijk J.C. Loor

Daklozenopvang kost Amersfoort minimaal 1,3 miljoen extra

Het tot 2021 openhouden van De Amergaard als tweede nachtopvang voor daklozen gaat de stad zeker 1,3 miljoen euro kosten. Wordt het paviljoen op Zon en Schild in de wintermaanden ook overdag opengesteld, dan komt daar nog eens vijf ton bij.

Dat valt op te maken uit een kostenoverzicht dat verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar (Zorg, ChristenUnie) naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Tigelaar meldde vorige week al dat de 48 bedden in De Amergaard vanwege het groeiend aantal daklozen onverminderd nodig zijn, en dat de geplande sluiting eind dit jaar er dus niet in zit. Ter voorbereiding van een politiek debat over de daklozenproblematiek, aanstaande dinsdag, komt hij nu met het bijbehorende financiële plaatje.

De grootste kostenpost blijkt de verhoogde inzet van personeel en beveiliging door Kwintes, de instelling die in Amersfoort verantwoordelijk is voor de begeleiding van daklozen. Voor dit jaar moet er dik vier ton extra worden neergeteld, voor 2020 en 2021 gaat het om bijna 9 ton per jaar.

Los daarvan moet er 150.000 euro geïnvesteerd worden om het paviljoen op het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis aan de Utrechtseweg brandveilig te maken. Daar was geen rekening mee gehouden, omdat de tijdelijke opvang in 2016 in eerste instantie voor slechts een jaar was bedoeld.

Het door de gemeente geleverde kostenplaatje is het duurste scenario, aldus Tigelaar. Hij gaat ervan uit dat vóór 2021 al een betere oplossing gevonden is voor het daklozenprobleem, bijvoorbeeld door het openen van nieuwe permanente opvangplekken, of door het regelen van huizen waar daklozen in terecht kunnen.

Lukt dat, dan kan De Amergaard eerder dicht. Buiten de nachtopvang loopt er nog een discussie over dagopvang in het paviljoen: begin dit jaar besloot de politiek op voorstel van het CDA de deuren op Zon en Schild ook overdag open te zetten, om zo de druk op de hoofdopvang aan het Smallepad te verminderen. Tigelaar meldde vorige week al dat de tijdelijke openstelling dit wel tot resultaat had, maar dat er met vijf á acht cliënten per dag de voorbije maanden onvoldoende gebruik van is gemaakt om dit voort te zetten.

Koude maanden

De CU-bestuurder blijkt nu wél bereid om, indien nodig, de deuren in de koude maanden overdag open te doen. Mocht dit nodig zijn, dan kost dat dit jaar nog één ton extra, en de jaren daaropvolgend twee ton per jaar. Dit is nodig om de personeelskosten te dekken.

Onder de streep kost De Amergaard de gemeente tot 2021 dus bijna 1,8 miljoen euro. Volgens Tigelaar is dit te dekken uit een speciale spaarpot, waar nu 2,4 miljoen euro in zit.

Of hij dit mag doen, is aan de gemeenteraad. Die neemt er hoogstwaarschijnlijk nog deze maand een besluit over.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort