Volledig scherm
© Groenbedrijf Ter Riele

Das doodgereden in Amersfoort

Maandagochtend is op de Barchman Wuytierslaan een das aangereden door een automobiliste. Het beschermde dier overleefde de klap niet.

Volledig scherm
© AD

Het incident vond plaats ter hoogte van het vroegere gymnasium Johan van Oldenbarnevelt. Buurtbewoners snelden toe naar de plaats van het ongeluk, net als medewerkers van het groenbedrijf Ter Riele die in de buurt aan het werk waren.

Ook de dierenambulance rukte uit, maar kon niets meer doen voor de das. Een bloedspoor op de weg was het enige dat nog getuigde van de aanrijding nadat het dier was opgehaald.

Het ongeluk met de das ligt gevoelig, omdat in Amersfoort de afgelopen jaren tot in de gemeentelijke raadszaal een felle discussie werd gevoerd over de bedreiging van het leef- en voedselgebied van de dassen in het westen van Amersfoort door de geplande aanleg van de westelijke rondweg.

Driehoek

Milieugroeperingen en tegenstanders van de weg hebben altijd betoogd dat de aanleg van de rondweg zou leiden tot een verslechtering van het leefgebied, de politiek vond in meerderheid dat het wel zou loslopen met de bedreigingen voor de grote marterachtige, die in zogeheten clans (families) ondergrondse burchten bewonen in dit deel van Amersfoort.

,,Het is duidelijk dat het leef- en foerageergebied van de das dus wel gevaar loopt’’, schrijft voorzitter Peter de Langen van de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA) onder meer op social media. Anderen brengen daar tegenin dat dit niets bewijst.

Mogelijk is de das afkomstig van een bekende burcht in de zogeheten Groene Driehoek, enkele honderden meters verderop aan de overkant van het treinspoor richting Utrecht.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort