Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Caspar Huurdeman

Das dwarsboomt aanleg westelijke rondweg niet

In de bossen waar de veelbesproken westelijke rondweg moet komen, bevindt zich niet één, maar bevinden zich drie dassenburchten. Ze zijn voor de gemeente geen reden om de plannen te wijzigen.

Quote

Uitvoeren van deze aanbevelin­gen zal niet tot extra kosten of werktijd leiden

Hans Buijtelaar, wethouder

Bij één burcht, degene die vorige week door een bioloog is gespot en het dichtste bij het toekomstige tracé ligt, zijn door ecologen van de gemeente dassenharen gevonden. Diezelfde ecologen troffen in hun veldtocht nog twee holen aan, waar geen haren liggen. Daardoor is niet zeker te zeggen of deze burchten ook nog bewoond zijn.

Voor het oordeel van de gemeente maakt dat ook niet uit, zo valt op te maken uit een brief die wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) aan het einde van de middag naar de gemeenteraad zond: de aanleg van de westelijke rondweg zal de dieren niet verjagen, omdat de dichtstbijzijnde te kappen boom nog op meer dan 20 meter afstand staat én zich achter een aarden wal bevindt.

En ook als de weg er eenmaal ligt, zijn geen problemen te verwachten, bevestigt ecologisch adviesbureau Waardenburg, dat de zaak nog eens heeft bekeken: de dassen houden meer dan genoeg leefruimte over. Bureau Waardenburg raadt de gemeente wel aan om niet ’s nachts te werken, omdat de dieren dan actief zijn. Op advies van de ecologen zullen werklieden verder rijplaten snel weghalen en dood hout laten liggen, aldus Buijtelaar. ,,Uitvoeren van deze aanbevelingen zal niet tot extra kosten of werktijd leiden”, besluit de wethouder.

Tegenstanders van de rondweg spraken vanavond op Twitter en Facebook schande van de houding van de gemeente. Dat deden enkelen van hen eerder op de middag ook al in het stadhuis, waar zij tijdens een hoorzitting hun bezwaren tegen de voor de aanleg van de weg benodigde kapvergunning konden toelichten.

‘Onjuist’

,,Het hele traject tot de kapvergunning is onjuist en onvolledig doorlopen en daar is de manier waarop de gemeente met beschermde dieren omgaat weer een voorbeeld van”, aldus Martin van den Weijden namens actiecomité Groen in Amersfoort, de grootste criticaster van de weg. Vanavond is het de beurt aan de gemeenteraad om weer een oordeel te vellen over de weg. Dan staat de financiële onderbouwing ter discussie. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort