Volledig scherm
© AD

Datalekken bij de gemeente Amersfoort zijn de wereld nog niet uit

Het lukt Amersfoort maar niet te voorkomen dat privacygevoelige informatie in verkeerde handen terechtkomt. De teller van het aantal gemelde datalekken stond tot september al op 37, waar vorig jaar in totaal 76 lekken werden gerapporteerd.

Dat blijkt uit een tussenrapportage die VVD-wethouder Kees Kraanen (verantwoordelijk voor de gemeentelijke organisatie) en burgemeester Bolsius deze week naar de gemeenteraad hebben gestuurd. In de meeste gevallen ging het om verkeerd geadresseerde brieven, waardoor persoons-, financiële of adresgegevens bij een ander terecht kwamen. Ook werden er op het stadhuis fouten gemaakt bij het verzenden van e-mails, en raakten er papieren en usb-sticks kwijt.

Volgens Brugt Groenevelt, woordvoerder van wethouder Kraanen, ging het in de meeste gevallen om relatief kleine fouten. ,,Het gaat dan bijvoorbeeld om gegevens van één persoon, niet van grote aantallen Amersfoorters.” Onder de 37 missers valt ook de e-mailblunder van een ambtenaar, waardoor afgelopen zomer gegevens van 115 pasgetrouwde stellen zichtbaar waren voor alle ontvangers. ,,Dat is ook gelijk het grootste lek van dit jaar”, aldus Groenevelt.

Het fenomeen datalek ligt in Amersfoort onder een vergrootglas, omdat het de voorbije jaren een paar keer ongelofelijk misging. Het grootste vond plaats in 2016, toen een e-mail met persoons- en zorggegevens van 1900 Amersfoorters verkeerd geadresseerd werd. Het lek werd door ambtenaren tien weken verzwegen voor de verantwoordelijk wethouder. Ook vorig jaar was het goed raak: een ambtenaar verzond honderd bijstandsgerechtigden abusievelijk brieven met op de achterkant informatie over het vakantiegeld van een ander.

Protocollen

In 2017 trok de gemeente 270.000 euro uit om het beleid aan te passen. Dat heeft vruchten afgeworpen, blijkt uit de tussenrapportage van deze week: er zijn verschillende protocollen opgestart, en er is een functionaris aangenomen die eerste hulp bij datalekken verricht. Verder komt er volgend jaar landelijke wetgeving aan, die ook voor Amersfoort de situatie op een paar punten moet vergemakkelijken.

Alle inspanningen ten spijt: datalekken zullen altijd blijven bestaan, schrijven Kraanen en Bolsius: ,,Fouten en onregelmatigheden zullen altijd voorkomen, en is het aan de organisatie om daar professioneel mee om te blijven gaan.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort