Volledig scherm
Recente opname van een das in Amersfoort. © AD

De das kan nog roet in het eten gooien bij rondweg

Enkele uren voordat de gemeenteraad de beslissing nam om de westelijke rondweg aan te leggen, dook een rapport op over dassen in het gebied.

Quote

Ik ga ervan uit dat de rechter het plan vernietigt of terug­stuurt

Peter de Langen (SGLA)

De Dassenwerkgroep Utrecht en 't Gooi  deed onlangs veldonderzoek en kwam dinsdagmiddag met harde bewijzen: het tracé voor de omstreden westelijke rondweg loopt dwars door het leefgebied van een groep dassen, een beschermde diersoort in Nederland.

Die constatering kan grote gevolgen krijgen voor de aanleg van de weg, zeggen verschillende partijen nu. De werkgroep zelf stelt dat Amersfoort alsnog maatregelen moet nemen, zoals de aanleg van dassentunnels en verbindingen tussen de twee leefgebieden in Amersfoort. Zij heeft het rapport alleen ter beschikking gesteld aan de raadsleden, omdat zij de vindplaatsen geheim wil houden uit vrees voor verstoring van de burchten. Het rapport is in bezit van deze krant.

De stichting Das en Boom in Beek-Ubbergen stelt onomwonden dat het 'heel dom' is geweest van de gemeenteraad om dinsdagavond het bestemmingsplan voor de rondweg vast te stellen. Daarin zijn geen maatregelen voor de das opgenomen.

Pas op de plaats
SP-raadslid Marijke Jongerman vroeg de gemeenteraad dinsdagavond met het rapport in de hand pas op de plaats te maken en de beslissing over het bestemmingsplan voor de rondweg aan te houden. Dat voorstel werd door de coalitiepartijen van tafel geveegd.

,,We hebben het hier over een bevoegde instantie die al jarenlang gedegen onderzoek levert'', zegt Marc Moonen van Das en Boom. ,,Het is duidelijk dat er een ontheffing had moeten worden aangevraagd op grond van artikel 11 van de Flora- en Faunawet. Dit kan leiden tot rechtszaken en vertraging.''

De SP neemt het rapport van de Dassenwerkgroep serieus. ,,Ik heb dinsdag niet voor niets om uitstel gevraagd'', zegt Jongerman. ,,Uit het rapport blijkt niet alleen dat het tracé grenst aan het leefgebied van de das, maar dat de das de weg op verschillende plaatsen oversteekt.''

De werkgroep vond de afgelopen maanden tientallen verse sporen van dassen aan weerszijden van het traject tussen Stichtse Rotonde en Amsterdamseweg. De conclusie is dat het westen van Amersfoort het leefgebied is van clans (families) van dassen, afkomstig van twee burchten in de directe omgeving.

Regelgeving
Landelijke regelgeving schrijft voor dat het leef- en fourageergebied van dassen niet mag verslechteren door een ruimtelijke ingreep.  Als dat wel het geval is, moeten er duidelijke maatregelen omschreven zijn die de negatieve effecten voorkomen of opheffen.

Voorzitter Peter de Langen van SGLA (Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort) zegt de conclusie aan te zullen grijpen om die voor te leggen aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Den Haag. ,,Er is al eerder gewezen op de aanwezigheid van dassen, maar dit rapport lijkt dit nu te bevestigen. Omdat het college geen maatregelen heeft aangekondigd en geen ontheffing heeft aangevraagd, ga ik ervan uit dat de rechter het bestemmingsplan vernietigt of terugstuurt.''

Een woordvoerder van het college zegt dat er wel rekening is gehouden met een aanvraag voor een ontheffing van de Flora- en Faunawet. ,,Ook in de tijdsplanning.'' Verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD) heeft het rapport nog niet aangeboden gekregen, aldus de woordvoerder.

De Raad van State zal naar verwachting rond de zomer van 2017 een zitting houden en een oordeel vellen over de laatste  bezwaren.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort