Volledig scherm
© ANP

De Hoef in beeld voor eigen treinstation

De nieuwe woonwijk op De Hoef wordt in de toekomst mogelijk bediend door een eigen station. ProRail doet op dit moment onderzoek naar de haalbaarheid van een vierde treinhalte in Amersfoort en kijkt daarbij uitdrukkelijk naar het bedrijventerrein in ‘oost’.

Volgens de spoorbeheerder maakt ‘Amersfoort-De Hoef’ onderdeel uit van een groot plan om binnen nu en tien jaar dertig nieuwe stations te openen. Nodig, aldus woordvoerder Jaap Eikelboom, omdat ProRail in diezelfde periode 30 tot 40 procent meer reizigers verwacht. ,,Met name door de enorme woningbouw wordt de vraag naar goede openbaar vervoerverbindingen groter en groter.”

Quote

Plannen gingen eerder niet door, omdat er te weinig reizigers zouden zijn

–Hans Buijtelaar, wethouder

De massale woningbouw laat zich nu en zeker de komende jaren, absoluut ook zien op De Hoef, en meer specifiek De Hoef-West. Dit bedrijventerrein moet naar verwachting in 2025 zijn omgevormd tot een woonwijk met zo’n 2100 huizen, grotendeels hoogbouw. Om dit grote aantal te bereiken, worden (leegstaande) kantoren omgebouwd tot appartementencomplexen en moeten nieuwe torens worden bijgebouwd.

Volgens ProRail-woordvoerder Eikelboom is het evenwel nog niet zeker dat Amersfoort er na Centraal, Schothorst en Vathorst snel een vierde station bijkrijgt. ,,De Hoef staat absoluut op het wensenlijstje, maar daar staan nog wel meer stations op. Het is maar de vraag of het lukt om al die wensen om te zetten in werkelijkheid.” Temeer omdat een station, afhankelijk van de grootte en het aantal sporen, algauw 30 miljoen euro kost. ,,Ieder project zal dan ook samen moeten worden gedragen met provincies en gemeenten.”

Toekomstbeeld

Wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) heeft in ieder geval wel oren naar de komst van een station op De Hoef. ,,Je ziet dat De Hoef-West ontzettend groeit en dat een goede verbinding met het openbaar vervoer zeker kan helpen bij het nog aantrekkelijker maken van de nieuwe woonwijk.”

Volgens de VVD-bestuurder is het niet de eerste keer dat wordt gesproken over een nieuw station in Amersfoort. ,,Aan het einde van het ministerschap van Camiel Eurlings (in 2010, verantwoordelijk voor Verkeer en Waterstaat, red.) zijn er al gesprekken gevoerd over De Hoef. Plannen gingen toen niet door omdat op dat moment niet aan het minimaal aantal reizigers werd voldaan. Ik wist niet dat de optie nu weer op tafel ligt, maar ik kan me voorstellen dat met het huidige toekomstbeeld nu anders tegen de reizigersaantallen wordt aangekeken.”

Buijtelaar denkt dat een station op de lijn Amersfoort-Barneveld het meest in de lijn der verwachting ligt. ,,Op de lijn Amersfoort-Zwolle zit Schothorst al vlakbij.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort