Volledig scherm
Nathalie Cassée werkt in de Katoendrukkerij onder meer met blokprinttechnieken. © AD

De Katoendrukkerij neemt in voorjaar intrek in Volmolen

De Katoendrukkerij, die zijn intrekt neemt in het monumentale pand de Volmolen bij de Amersfoortse Koppelpoort, gaat in het voorjaar van 2020 open.

De komende maanden wordt gewerkt om de Volmolen, in samenwerking met de gemeente Amersfoort, klaar te maken voor gebruik. Naar verwachting wordt De Katoendrukkerij begin april geopend. De drukkerij moet een nieuwe, toeristische attractie in de stad worden.

Initiatiefneemster Nathalie Cassée zal in De Katoendrukkerij bezoekers in de werkplaats meer leren over katoendrukken en de geschiedenis ervan. Cassée leerde de kunst van het zogenoemde 'blockprinten' bij ateliers in India en Europa en gaat ook lessen katoendrukken geven. Daarnaast is er nog een winkel en een ruimte voor workshops en bijeenkomsten.

In de toekomst kunnen gasten ook in twee hotelkamers in de Volmolen overnachten.

De eerste katoendrukkerij van Nederland vestigde zich in de 17de eeuw in Amersfoort. In die tijd verdienden veel Amersfoorters direct of indirect hun geld in de textielnijverheid. De Volmolen had sinds zijn bouw in 1645 verschillende functies, onder meer voor het vollen van wol. De Katoendrukkerij is dan ook een verwijzing naar het textielverleden van dit historische pand.

Iconisch

,,De Volmolen vormt met de Koppelpoort het iconische beeldmerk van onze stad. De historie van die plek koesteren we, willen we levend houden en toegankelijk maken voor iedereen'', aldus wethouder Willem-Jan Stegeman bij de bekendmaking van de komst van De Katoendrukkerij. ,,Samen met omwonenden kozen we daarom uit alle ingediende plannen voor De Katoendrukkerij. Jong en oud kunnen straks iets van het Amersfoortse verleden ervaren op een eigentijdse manier."

De drukkerij zal van woensdag tot en met zondag open zijn.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort