Volledig scherm
De gemeenten die gisteren de overeenkomst ondertekenden met minister Bruins © Facebookpagina Astrid Jansen

De Koperhorst tekent duurzame samenwerkingsovereenkomst met gemeente

De gemeente sluit de komende drie jaar samenwerkingsovereenkomsten met Amersfoortse zorginstellingen om deze te verduurzamen. Met De Koperhorst werd afgelopen woensdag de eerste overeenkomst gesloten.

Directrice Irene Vriens van De Koperhorst en Wethouder Astrid Jansen van de gemeente Amersfoort zetten hun handtekening onder de overeenkomst onder toeziend oog van zorgminister Bruno Bruins.  Evenals zestien andere zorginstellingen in de provincie Utrecht dat deden met negen gemeenten.

Zowel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) als de provincie Utrecht willen de zorg verduurzamen. Verpleeghuizen en ziekenhuizen zijn grote verbruikers van energie, water, voedsel en grondstoffen. Daarom is er landelijk is er een Green Deal voor duurzame zorg opgesteld met daarin speerpunten. Het streven is dat alle Utrechtse gemeenten en grotere zorginstellingen zich bij deze aanpak aansluiten en aan de slag gaan met verduurzaming.

Zo moet in 2030 de CO2-uitstoot van zorginstellingen met 49 procent afgenomen zijn, moeten ze gebruik maken van duurzame energie en moet hun afval uiteindelijk grondstof zijn. Medicijnresten moeten uit het afvalwater worden gehaald en de leefomgeving moet ‘gezond makend zijn’ voor alle partijen. 

In de woensdag ondertekende samenwerkingsovereenkomst worden concrete afspraken gemaakt over de te nemen energie- en milieumaatregelen. De gemeente geeft door het ondertekenen van de deal adviesuren aan de zorginstellingen.

Het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is ook voor de zorginstellingen niet geheel vrijblijvend. Zorginstellingen moeten binnen een paar jaar een bepaald niveau van verduurzaming behalen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort