Volledig scherm
PREMIUM
Zo komt de kade van de Eem er waarschijnlijk in 2022 uit te zien. © Zeep Architecten

De messen bij War worden geslepen

verkoopEen kans voor de stad of een bewijs dat Amersfoort een 'net-niet' stadje is? Plannen met het War-terrein roepen veel reacties op.

Quote

Als dit doorgaat, begraaf ik mijn gemeente­pen­ning hoogstper­soon­lijk in de grond voor het gemeente­huis

Ron Jagers, kunstpaus

Met hoofden zo rood als tomaten zitten Harmen Zijp en Diana Wildschut achter hun bureau in het kantoor van de War. Het is even voor het middaguur. Nog geen drie uur geleden hebben ze van wethouder Hans Buijtelaar (VVD) gehoord dat niet hún plan, maar dat van Rovase wat de gemeente betreft mag worden uitgevoerd. De telefoon gaat sindsdien onophoudelijk, mailtjes blijven binnenstromen. Steunbetuigingen, grotendeels. Maar ook Amersfoorters die in actie willen komen.

Begraven
Beeldend kunstenaar Ron Jagers, 'kunstpaus' van Amersfoort, is één van hen. ,,De War wegjagen, is een grote schande." Jagers kreeg in 2008 de gemeentepenning, omdat hij volgens het stadhuis een 'inspirerend en cultureel vernieuwer' is. ,,Als dit doorgaat, begraaf ik dat ding hoogstpersoonlijk ergens voor het gemeentehuis."

Vanavond was hij, samen met tientallen anderen, aanwezig bij een actiebijeenkomst waarin verdere stappen werden voorbereid.  De War en zijn aanhang starten een campagne op diverse fronten om het belang van de culturele broedplaats voor Amersfoort duidelijk onder de aandacht te brengen.

De War startte in 2002, toen het kunstenaarscollectief de Spullenmannen hun intrek nam in wat later het Spullenlab zou gaan heten. In de jaren erna werd het terrein uitgebreid met een cultureel bedrijfsverzamelbureau, een Fab­Lab en de Coöperatieve Universiteit Amersfoort. Er is ook ruimte voor het spelen van theaterproducties en het doen van 'uitvindingen-waar-niemand-op-zit-te-wachten'. ,,Dat is nu voorbij'', verzucht Harmen Zijp.

Dat hoeft echter absoluut niet zo te zijn, menen betrokkenen. ,,In de afspraken is nadrukkelijk opgenomen dat Rovase met de War in gesprek gaat, om te kijken of hun werk kan worden ingepast in de plannen'', zegt wethouder Buijtelaar. ,,Al met al is dit een goede ontwikkeling voor Amersfoort. De Kop van Isselt wordt op deze manier nadrukkelijk betrokken bij de stad, met behoud van de grote cultuurhistorische waarde. Daarbij is de komst van bijvoorbeeld studentenwoningen zeer welkom."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort