Volledig scherm
Een artist impression van het nieuwe aangezicht van het Warterrein. © Zeep Architects and Urban Design

'De War is goed af in ons plan'

De grote zorgen over het voortbestaan van de War, zijn onterecht. Het huurcontract dat de culturele broedplaats nu met de gemeente heeft, wordt overgenomen door de nieuwe eigenaar van de grond en deze heeft in de plannen wel degelijk ruimte gereserveerd voor de War.

Quote

De huurstij­ging is mede afhanke­lijk van wat de War zelf met het gebouw wil

Dirk van Garderen, Rovase

Dat stelt de combinatie, die woningen en culturele ruimten, ateliers en werkruimten wil neerzetten op het terrein aan de Eem. Het Amersfoortse Rovase wordt de nieuwe eigenaar, Zeep architects and urban designers tekende het plan.

Sinds eind vorige week bekend werd dat zij de winnaar zijn van de aanbestedingsprocedure, buitelen Amersfoorters - met name op internet - over elkaar heen. Dat de War zou verdwijnen, is voor hen onbespreekbaar. Legio acties worden inmiddels op poten gezet. Dinsdag houdt de raad een spoeddebat over de kwestie. De culturele broedplaats deed zelf ook een bod om het 7000 vierkante meter grote terrein in handen te krijgen, maar viste achter het net.

,,We begrijpen goed dat Amersfoorters die de War een warm hart toedragen -  dat zijn wij overigens ook -  balen dat zij niet hebben gewonnen'', aldus architect Jan Poolen. ,,Maar ze moeten begrijpen dat ons plan ook voor hen heel goed uit kan pakken."

Overgenomen
In het voorstel is opgenomen dat alle huurcontracten die er nu liggen, worden overgenomen. ,,Dat betekent dat de War in eerste instantie helemaal niet weg hoeft'', aldus Poolen. Ze mogen in ieder geval onveranderd blijven zitten zolang wij nog niet gestart zijn met de realisatie van ons project." Deze krant schreef eerder dat het plan naar verwachting in het voorjaar van 2022 is voltooid.

Zodra de kogel door de kerk is, en alle documenten zijn getekend, gaat Rovase met de War in gesprek. ,,Dat hebben we telefonisch al aangeboden. In ons plan is ruim 1600 vierkante meter culturele ruimte, broedplaats en werkruimten  ingetekend'', aldus Dirk van Garderen, één van de projectleiders.  ,,Wat ons betreft kan de War daar zo gebruik van maken. Als ze willen blijven op hun huidige plek, zullen er wel nieuwe huurovereenkomsten moeten worden getekend."

Huurverhoging
 De kans bestaat dat de War dan wat meer moet gaan betalen, aldus Van Garderen. Maar dat is volgens hem niet zo gek: ,,Er wordt flink geïnvesteerd in de renovatie van het terrein. Hoeveel meer er wordt betaald, is afhankelijk van de aanpassingen die War zelf wil aan het gebouw. Wil ze bij wijze van spreken gouden kranen in het pand, dan wordt dat doorberekend in de maandelijkse huurprijs."

Volgens Van Garderen komt de tegenstand voor een groot deel door een fout in de publicatie. ,,De laatste pagina van ons plan, juist waar alles op stond over de huidige huurder, is niet op de website van de gemeente gepubliceerd. Daarmee is een vertekend beeld ontstaan. We willen echt iets heel moois maken van dit stukje Amersfoort."

Jan Poolen denkt dat dat met dit plan gaat lukken. ,,Het wordt open en multifunctioneel,  waarmee de verbinding met de oude stad langs de Eem wordt versterkt."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort