Volledig scherm
© Saskia Berdenis van Berlekom

De War maakte geen schijn van kans op koop terrein

Het verzet tegen de verkoop van het Warner Jenkinsonterrein is vanaf het eerste moment zinloos geweest. Zelfs als het gebied niet aan Rovase wordt gegund, maakt de culturele broedplaats De War, zoals de kaarten nu liggen, geen schijn van kans het in haar bezit te krijgen.

Amersfoorter Pieter van Diepen (33) zat gisteravond bij Pauw om te vertellen over zijn ergernis over de betutteling die hem als gehandicapte in het openbare leven ten deel valt. Aan tafel droeg hij een shirt van De War.

Dat valt op te maken uit een nooit openbaar gemaakt schriftelijk advies van de beoordelingscommissie, dat in bezit is van deze krant.  Van de vijf partijen die doordrongen tot de laatste ronde, eindigde De War op de laatste plaats. Ze kreeg als uiteindelijk rapportcijfer een 6,5. Rovase kwam als winnaar uit de bus met een 8,8. Ter vergelijking: de nummer vier scoorde een 7,3, de nummer drie een 7,7 en de runner-up een 8,4.

Cijfers
Het document bevat feiten en cijfers waar De War het stadhuis al weken om vraagt, en naar eigen zeggen maar niet loskrijgt. Sinds eind september wereldkundig werd dat Rovase het 7.000 m² grote terrein voor 820.000 euro mag kopen om er onder meer woningen op te zetten, protesteert het kunstenaarscollectief. De War bood naar eigen zeggen 600.000 euro, verkregen uit crowdfunding, en wilde haar activiteiten uitbreiden.

Uit het advies van de commissie blijkt, dat de plannen op drie criteria beoordeeld zijn. Op het onderdeel risico en planning, waarin onder meer werd gekeken naar het tijdspad en de hoeveelheid werk die de gemeente nog zou moeten verzetten, scoorden alle partijen de maximale tien punten. 

In de ronde waarin werd gekeken naar de kwaliteit van de inhoud van het plan, rolde Rovase als winnaar naar voren. Ze behaalde 8 punten, waar de overige vier partijen genoegen moesten nemen met een 6. 

Geld
Dit zette Rovase op een voorsprong, die niet meer kon worden ingelopen. Ook niet met geld, zo blijkt: één partij, die onder meer een boetiekhotel wilde bouwen op het Warterrein, bood meer maar eindigde toch op de tweede plaats. 

Bedragen worden in het document niet genoemd, maar een optelsom leert dat De War het minst moet hebben geboden om onderaan te belanden. De nummers drie en vier waren van plan woningen te bouwen, al dan niet aangevuld met horeca en cultuur.

Motie
Hoewel het besluit al ruim twee maanden geleden door het stadsbestuur werd genomen, raakt de politiek nog niet uitgesproken over de 'kwestie-De War'. Oppositiepartijen SP, GroenLinks, Actief en Amersfoort 2014 (samen 10 van de 39 zetels) dienen aanstaande dinsdag gezamenlijk een motie in om de verkoop van het terrein aan Rovase te stoppen.

Directe aanleiding hiervoor is het stuklopen van de gesprekken tussen Rovase en De War over een samenwerking, waarin De War ruimte zou huren van Rovase.

De toekomst van de culturele broedplaats is hierdoor nagenoeg zeker voorbij. De partijen beroepen zich op een uitspraak van wethouder Hans Buijtelaar (VVD). Hij stelde dat op elk moment, zonder juridische of financiële gevolgen, de stekker uit de verkoop kan worden getrokken.

Potentie
Afgelopen dinsdag kreeg Buijtelaar nog een rapport overhandigd van beleidsadviesbureau Blaauwberg. Het bevat de uitkomsten van een onderzoek naar de maatschappelijke waarde van De War voor kennisstad Amersfoort.

Daaruit blijkt dat het aantal gebruikers wekelijks tegen de honderd loopt, maar dat dit aantal flink kan groeien als de culturele broedplaats het hele terrein in handen krijgt.

Het besluit het terrein aan de Eem te verkopen aan Rovase, leidde de voorbije weken binnen en buiten het stadhuis tot een stroom aan kritiek.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort