Volledig scherm
Debat in de raadszaal © Nico Brons

‘Debat der debatten’ stopt aanleg westelijke rondweg niet

Het werd zo groots aangekondigd, dat menig popster er jaloers op zou zijn. Iets veranderen aan de toekomst van de westelijke rondweg deed het treffen tussen actiecomité Groen in Amersfoort en de verkeerswethouder vanavond echter niet: de politieke steun voor de weg blijft behouden.

Quote

Het verkeersmo­del klopt groten­deels niet, en dus klopt het hele besluit niet

Christian van Barneveld, Groen in Amersfoort

Wie meent te stellen dat de lokale politiek niet leeft onder inwoners, was vanavond waarschijnlijk niet op het stadhuis van Amersfoort. De publieke tribunes zaten zo vol, dat geïnteresseerden zelfs achter de deuren en op de trappen naar de raadszaal plaatsnamen om een glimp op te vangen van de vergadering, waarin Groen in Amersfoort verwoede pogingen deed het verkeersmodel achter de westelijke rondweg ten val te brengen.

Volgens het even voor de zomer opgerichte actiecomité is het besluit om de omstreden weg aan te leggen in 2016 op verkeerde gronden genomen. Zo klopt de prognose van het aantal arbeidsplaatsen op Isselt niet, heeft het verdwijnen van het Lichtenbergziekenhuis veel grotere gevolgen voor de verkeersbewegingen dan aangenomen en laten de artist’s impressions van de weg een veel te rooskleurig beeld zien. Stellingen die ‘Groen’ de voorbije maanden al poneerde.

,,Het probleem dat door voorstanders van de westelijke rondweg wordt gezien, bestaat niet”, aldus stichtingsvoorzitter Christian van Barneveld in een dik half uur durende presentatie. ,,Er zijn de afgelopen maanden betekenisvolle fouten ontdekt in het verkeersmodel. Zo’n model is de grondslag voor een besluit. Dus als dát niet klopt, klopt de rest ook niet.”

Verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (Verkeer, VVD) verwierp de aantijgingen grotendeels. ,,Er wordt telkens één element uitgehaald, bijvoorbeeld de arbeidsplaatsen op Isselt”, vatte hij zijn weerlegging samen. ,,Eén element in een zee aan cijfers in een verkeersmodel, en het verkeersmodel is ook nog eens één van de ik geloof 14 aspecten, die aan het besluit ten grondslag lagen.”

Het treffen tussen Groen en wethouder vormde de inleidende beschietingen voor een stemming, later op de avond. Het vernietigen van het bestemmingsplan voor de westelijke rondweg, een verzoek van de stichting, werd door de meerderheid van de gemeenteraad niet gesteund.

,,Ik heb ik geloof drie weken geleden gezegd: de uitvoering van de westelijke rondweg komt wat ons betreft alleen ter discussie te staan, als het financieel niet uit kan of als blijkt dat het gemeentebestuur ons onjuiste informatie heeft verstrekt. Dat eerste moet nog blijken, dat tweede is ons vanavond niet gebleken.”

Vergrootglas

Was getekend: Dillian Hos, fractievoorzitter van GroenLinks, even voordat zij en haar vijf partijgenoten besloten het bestemmingsplan achter de rondweg niet te herzien. Naast GroenLinks stemden ook D66, VVD, ChristenUnie, PvdA en Denk (samen 25 van de 39 zetels) vóór handhaven van het bestemmingsplan, maar de mening van de ‘Groenen’ ligt onder een vergrootglas. De partij was als enige coalitiepartner altijd mordicus tegen de aanleg. In het akkoord staat opgenomen dat de weg er komt, mits dat binnen budget kan. Of dat kan, moet volgende maand blijken.

Oppositiepartijen CDA, Amersfoort2014, SP en BPA wilden het bestemmingsplan in de prullenbak kiepen. ,,Een gemiste kans”, aldus Amersfoort2014-raadslid Menno Fousert. ,,En ik wil nu nooit meer horen dat GroenLinks eigenlijk tégen de weg is.”

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort