Volledig scherm
John van Engelen toont een AED. 'In een stad als Amersfoort is het moeilijker om zo'n burgerinitiatief van de grond te krijgen.' © Nico Schouten

Dekkend netwerk voor reanimatie in provincie

Medio 2017 moet in de provincie Utrecht een dekkend netwerk bestaan van burgerhulpverleners die via whatsapp kunnen worden opgeroepen om te reanimeren. Ook moeten dan in alle gemeenten voldoende AED's in buitenkasten hangen, zodat ze snel kunnen worden gebruikt. In achttien gemeenten, waaronder  Amersfoort, moet dit nog  worden geregeld.

Quote

Streefnorm bij reanimeren is dat 1 op de 100 mensen het kan

Rob Bots

Dat zegt John van Engelen, projectleider AED en Burgerhulpverlening bij de ambulancedienst RAVU. Inmiddels zijn de zaken in zeven gemeenten in de provincie op orde, zegt Van Engelen, maandag volgt de achtste. Dat is Stichtse Vecht.

Maandagmiddag wordt daar een contract ondertekend tussen de Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht, RAVU en de gemeente. Ook wordt bij het Witte Kerkje in Breukelen een AED in een buitenkast onthuld.

De Stichting Hartreanimatie Stichtse Vecht is een burgerinitiatief, zoals er in elke gemeente eentje moet zijn, zegt Van Engelen. Volgens Rob Bots van de stichting bestaat die uit vrijwilligers die zich onder meer gaan bezighouden met het inventariseren van mensen die een cursus reanimatie hebben gevolgd. Die kunnen lid worden van de whatsappgroep waarmee RAVU alarm slaat en waarmee snel iemand ter plekke kan zijn om, in afwachting van de ambulance, alvast met reanimeren te beginnen.

Inventarisatie
De stichting inventariseert ook waar AED's hangen. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. ,,Er zijn een heleboel AED's in Stichtse Vecht, maar die hangen ergens binnen. Daar heb je dus geen reet aan,'' constateert Bots. De apparaten moeten in buitenkasten komen te hangen, zodat ze snel gepakt kunnen worden. Bots denkt dat in Stichtse Vecht zo'n honderd van dergelijke buitenkasten nodig zijn.

Verder gaat de stichting 'veel herrie maken' om mensen te bewegen een reanimatiecursus te volgen. Dat is in Stichtse Vecht nodig, want uit cijfers van de Stichting Hartslag voor Nederland, een samenwerkingsverband van ambulancediensten, blijkt dat in de gemeente per 100 inwoners 0,2 mensen gecertificeerd zijn om te reanimeren. ,,Stichtse Vecht is een soort zwarte vlek,'' zegt Bots, ,,want de streefnorm is 1 op de 100 mensen.''

Buurgemeente Utrecht doet het nog slechter. Daar zijn op elke 100 inwoners 0,17 gecertificeerden. Met Utrecht wordt binnenkort gepraat, zegt Van Engelen.

,,Van groot belang is dat ook daar burgerinitiatieven van de grond komen die het project ondersteunen. In steden als Utrecht en Amersfoort is dat toch lastiger dan in kleinere gemeenten,'' zegt Van Engelen. ,,In kleinere gemeenschappen is men meer geneigd tot met elkaar en voor elkaar.''

Praten
De gemeenten die aangesloten zijn bij het project en waarin de whatsappgroep functioneert, zijn Wijk bij Duurstede, Woudenberg, de Utrechtse Heuvelrug, Ronde Venen, IJsselstein, Rhenen, Woerden en vanaf maandag Utrechtse Heuvelrug. Nieuwegein en Montfoort volgen binnenkort en in de loop van het jaar gaat Van Engelen met de resterende gemeenten praten.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort