Volledig scherm
Onderzoek in de tuin van de woning aan de Lange Brinkweg gisteren. © AS Media

Delen lichaam Miranda Zitman gevonden in tuin Soest, romp in koffer in Amsterdam

updateResten van het lichaam van de 52-jarige Miranda Zitman zijn in haar tuin aan de Lange Brinkweg in Soest gevonden. Een romp die in januari werd ontdekt in een koffer in het water van de Zuider IJdijk in Amsterdam, blijkt nu van de sinds eind december vermiste Soestse.

Haar partner Bart B. (56) wordt verdacht van moord of doodslag en van het wegmaken van het stoffelijk overschot. Hij werd vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besliste dat hij nog veertien dagen lang vast blijft zitten.

In de tuin van de woning werden deze week delen van een stoffelijk overschot aangetroffen. DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut wees uit dat het om stoffelijke resten van de vermiste Miranda Zitman ging. Uit onderzoek in de landelijke DNA-databank bleek dat de in januari gevonden romp in de koffer ook aan haar toebehoort.

De koffer die aan de waterkant dreef, werd destijds ontdekt door een voorbijganger die de politie waarschuwde. Ondanks intensief onderzoek door de recherche en oproepen in opsporingsprogramma’s, en het uitloven van tipgeld, kon de identiteit van het lichaam niet worden vastgesteld. De romp van het toen onbekende slachtoffer werd op 4 april in Amsterdam begraven.

Volledig scherm
Onderzoek bij de Zuider IJdijk waar de koffer werd gevonden. Inzet: Miranda Zitman. © Opsporing Verzocht/Privéfoto

Klanten en vrienden van de Soester kapster konden vanaf eind december geen contact meer met Zitman krijgen. Ze ontvingen apps en mails dat Zitman haar knipafspraken afzegde, en haar kapsalon aan huis beëindigde. Telefonisch was ze vanaf dat moment ook niet meer bereikbaar.

Canada

Volledig scherm
Woensdag werden de ramen van de woning aan de Lange Brinkweg met zwart plastic afgeplakt. © Caspar Huurdeman

Ze zou naar een oude jeugdvriend in Canada gaan, waar ze een nieuwe kapsalon zou gaan opzetten. Haar partner vertelde dat verhaal ook aan klanten en bekenden.

Eind januari werd Miranda Zitman als vermist gemeld. Kort daarna startte de recherche een onderzoek naar haar verdwijning. Dinsdag kwam Bart B. zich zelf aangeven bij de politie met ‘informatie over haar vermissing’. Hij werd direct aangehouden. Direct werd begonnen met een groot forensisch onderzoek in en rond de woning aan de Lange Brinkweg. Woensdag werden de stoffelijke resten in de tuin aangetroffen.

Bart B. blijft voorlopig in voorarrest, en zit in ‘beperkingen’ waardoor hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. Die wil niets over de zaak kwijt. De onderzoeksteams van Amsterdam en de recherche van politie Midden-Nederland werken verder aan het onderzoek. Dat richt zich volgens het OM allereerst op de doodsoorzaak.

Burgemeester Rob Metz van Soest reageerde vanmiddag  via social media op de zaak. Hij betuigde zijn medeleven aan de familie en vrienden van Miranda Zitman. ,,Net als veel anderen ben ik geschokt door deze gebeurtenis. Vreselijk dat dit ook in Soest gebeurt.”


Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort