Volledig scherm
Zijn er binnenkort nog genoeg brandweerlieden, vraagt Denk zich af. © ANP

Denk slaat alarm over aantal brandweerlieden in Amersfoort

Politieke partij Denk maakt zich grote zorgen over de brandweer in Amersfoort. Van de Europese Unie moet Nederland stoppen met het inzetten van vrijwillige brandweerlieden, en ze in plaats daarvan in dienst nemen. ‘Zijn er straks nog wel genoeg brandweermannen in de stad?’, vraagt de oppositiepartij zich af.

Tahsin Bülbül, fractievoorzitter en enig raadslid van Denk, uit zijn zorg in schriftelijke vragen, die hij naar burgemeester Bolsius heeft gestuurd. Hij is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de stad, en dus ook voor de brandveiligheid.

Bülbül becijfert, op basis van het jaarverslag van de Veiligheidsregio Utrecht, dat bijna negentig procent van alle brandweerlieden in de provincie op vrijwillige basis werkt. Van de in totaal 1788 lieden in het korps, zijn er slechts 218 in vaste dienst. Wordt de vrijwillige brandweer afgeschaft, zoals de Europese Unie graag wil, dan wordt de bezetting dus gedecimeerd.

Aan de bel

Sinds de EU eind vorige maand meldde dat er volgens nieuwe wetten sprake is van een verkapt dienstverband, wordt in Den Haag koortsachtig overlegd. Aangezien dat overleg nog geen oplossing biedt, en korpsen in den lande met actie de uitkomst af willen wachten, trekt Bülbül aan de bel. Zijn voornaamste vraag: kan de burgemeester garanderen dat er ook in de toekomst voldoende brandweermensen zijn om Amersfoorters tegen het vuur te beschermen?

Verder wil de vertegenwoordiger van Denk weten wat het stadsbestuur op dit moment doet om zich voor te bereiden op de nieuwe regels, en of er überhaupt al zicht is op de gevolgen van de ingreep. Tot slot vraagt Bülbül zich af of er al contact is geweest met andere overheden, zoals de provincie, om samen te kijken hoe het dreigende probleem het hoofd kan worden geboden.

Het probleem is op veel andere plekken in het land namelijk nog groter dan in Amersfoort: in de meeste plattelandsgemeenten bestaat het brandweerkorps volledig uit vrijwilligers, met wellicht een kleine kern in loondienst ter ondersteuning. In heel Nederland zijn er ruim 25.000 brandweerlieden, waarvan er zeker 19.000 hun werk vrijwillig doen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort