Een parkeerautomaat op het Stadhuisplein: als het aan Denk ligt, worden deze zo snel mogelijk buiten gebruik gesteld.
Volledig scherm
Een parkeerautomaat op het Stadhuisplein: als het aan Denk ligt, worden deze zo snel mogelijk buiten gebruik gesteld. © AD

Denk: Steun winkeliers, maak parkeren gratis tijdens coronacrisis

Om ondernemers te steunen tijdens de coronacrisis moet parkeren in Amersfoort per direct gratis worden gemaakt én moet voor de zwaarst getroffenen de gemeentelijke belasting worden kwijtgescholden.

Dat wil politieke partij Denk, in de gemeenteraad met één zetel vertegenwoordigd. Fractievoorzitter Tahsin Bülbül komt dinsdag in de gemeenteraadsvergadering met het voorstel om voor getroffen ondernemers alle onroerend zaak-, reclame- en precariobelasting (belasting voor het gebruik van kabels en leidingen) kwijt te schelden. ,,Ik weet dat de gemeente zelf ook bezig is met een pakket maatregelen, maar daarin gaat het om uitstel van het betalen van deze belastingen. Dat is wat mij betreft niet voldoende.”

Bülbül noemt het ‘niet logisch’ dat ondernemers deze weken moeten betalen voor zaken waar ze geen gebruik van maken. ,,Hun pand staat leeg en reclame maken ze nu immers niet.” Wel wil de fractievoorzitter een ‘fraudebeveiliging’ inbouwen. ,,Ondernemers zouden wat mij betreft wel aannemelijk moeten kunnen maken dat ze de belasting niet kunnen betalen.” 

Aanraken

Quote

Veel Amersfoor­ters vertellen ons dat ze het nu spannend vinden om de parkeerau­to­maat aan te raken, omdat ze er mogelijker­wijs door besmet kunnen raken

Tahsin Bülbül, fractievoorzitter Denk

Denk komt maandag ook met de oproep aan het stadsbestuur om het parkeren in de stad gratis te maken, zolang het coronavirus om zich heen grijpt. ,,Ook dat geeft ondernemers een steuntje in de rug. Verder vertellen veel Amersfoorters ons dat ze het nu spannend vinden om de parkeerautomaat aan te raken, omdat ze er mogelijkerwijs door besmet kunnen raken. Daarnaast maak je het voor beoefenaars van cruciale beroepen makkelijker om op hun werk te komen, zeker nu het openbaar vervoer niet meer volgens de bekende dienstregeling rijdt.”

De vergadering waarin Bülbül oproept belastingen kwijt te schelden, vindt dinsdag overigens voor het eerst zonder publiek plaats, uiteraard uit angst voor coronabesmettingen. Ook wordt de raadszaal anders ingedeeld, waardoor burgemeester, wethouders en raadsleden de noodzakelijke anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden. Tot slot zijn een aantal niet-actuele onderwerpen van de agenda gehaald, om de vergadering zo kort mogelijk te laten duren.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort