Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Denk wil discussie over kleur van Zwarte Piet in Amersfoort

POLLHet duurt nog dik een halfjaar totdat de goedheiligman de stad weer binnenvaart, maar politieke partij Denk wil nu alvast een discussie starten over de huidskleur van zijn hulpjes.

Poll

Hoe vind jij dat de pieten eruit moeten zien?

  • Zo zwart als roet (84%)
  • Alle kleuren van de regenboog (4%)
  • Met roetvegen (9%)
  • De huidskleur van de piet (4%)
3695 stemmen

Als het aan de eenmansfractie ligt, mondt die discussie uit in een Pieten Akkoord, waarin allerlei betrokken partijen uiteindelijk samen bepalen of Zwarte Piet zwart mag blijven. Denk volgt hierin het voorbeeld van Rotterdam, dat vorig jaar als eerste stad tot het sluiten van zo’n breed gedragen akkoord kwam.

De nieuwkomer op het Amersfoortse politieke toneel wil dat, net als in Rotterdam, onder meer de sinterklaascomités, sportverenigingen en scholen in de stad met elkaar om tafel gaan. ,,We moeten elkaar vinden in het midden en samenwerken, niet opereren in de luwte of schreeuwen vanaf de zijlijn”, aldus fractieondersteuner Kabo Drent.

Discriminatie

Denk roept burgemeester Bolsius in schriftelijke vragen op zo’n Pieten Akkoord te ondersteunen en te faciliteren. ,,Wij begrijpen heel goed dat sinterklaas een feest is van en voor kinderen, en dat niemand discriminatoire bedoelingen heeft met Sinterklaas en Zwarte Piet. Echter: het is een feit dat er Amersfoorters zijn die de uiterlijke kenmerken van Zwarte Piet als zeer kwetsend ervaren, en dat het tot discriminatie en kan leiden.”

Net als in de rest van Nederland, woedt in Amersfoort al jaren een discussie over de kleur van de pieten. Het comité dat sinds jaar en dag de intocht in de Eemhaven organiseert houdt zich vooralsnog op het standpunt dat de pieten bruin of zwart moeten zijn. Het gemeentebestuur koos tot op heden geen kant.

Bij de laatste intocht stelde burgemeester Bolsius alleen dat Amersfoorters in de zwartepietenkwestie ‘met elkaar de goede antwoorden in het juiste tempo moeten vinden’.

Bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen in 2018 nam alleen GroenLinks duidelijk stelling. In haar verkiezingsprogramma nam ze op dat de Zwarte Piet snel het veld moest ruimen, en plaats moest maken voor de roetveegpiet. De partij zit inmiddels in het gemeentebestuur (samen met D66, VVD en ChristenUnie), maar het punt is niet overgenomen in het coalitieakkoord dat het viertal sloot.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort