Volledig scherm
PREMIUM
Links op de foto: kleinzoon Edouard, nu zelf opa, zocht al jaren naar het graf van zijn grootvader. © Familie Roland

Diepgeroerd door vondst graf opa in Soesterberg

OorlogsgrafBijna honderd jaar verkeerde de familie van Édouard Roland, sappeur in het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, in onzekerheid over waar hij gebleven was. Totdat onlangs in Toulon een berichtje uit Nederland kwam: hij ligt begraven in Soesterberg.

Volledig scherm
Edouard Roland in uniform © Familie Roland

'Mille fois MERCI MERCI MERCI!' schrijft Édouard Roland zo snel als hij kan. Duizendmaal dank voor John Stienen, de amateuronderzoeker uit Nederland, die hem acht minuten eerder heeft verteld dat zijn opa eindelijk is gevonden. 'Immens blij' is Roland, die al decennialang de man probeert te vinden naar wie hij is vernoemd: zijn grootvader Édouard, die nooit terugkeerde van de Eerste Wereldoorlog.

Nu, bijna honderd jaar later, is aan alle onzekerheid een einde gekomen. Opa ligt 784 kilometer van huis begraven. In een ander land, in eenvreemd do rp dat Soesterberg heet. ,,Al hebben we soms best getwijfeld, we hebben nooit de hoop opgegeven dat we hem zouden vinden.''

Direct belt kleinzoon Édouard zijn broer en zus, de andere kleinkinderen van Roland. Hij boekt vliegtickets naar Nederland. Eind deze maand staat hij aan het graf van de man die hij nooit kon leren kennen, maar over wie nog altijd gesproken werd. Édouard Georges François Roland komt op 23 april 1884 ter wereld in het Franse Craon, een stadje met een paar duizend inwoners. Daar, 300 kilometer ten zuidwesten van Parijs, werkt hij op het land in het nabijgelegen stadje Pommérieux.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort