Volledig scherm
Wirtjo Meursing met de röntgenfoto waarop een kogeltje in het kattenlijf te zien is. © Robert Repko

Dierenarts waarschuwt voor kattenschutter

De lapjeskat Snoes die op 1 april bij Dierenkliniek Soestdijk werd binnengebracht is vermoedelijk niet het enige slachtoffer dat met een kogel van een luchtbuks om het leven is gebracht.

Volledig scherm
Snoes was bijna 7.

Eind vorig jaar werd een zwarte kater bij Kattenkliniek Felicare in Soest gebracht die volgens dierenarts Nastasja Vodegel 'vocht voor zijn leven'. ,,Enkele seconden later overleed de kat. Het enige wat we vonden was een klein gaatje bij de borstbeen waar bloed uit kwam. We hebben toen geen röntgenfoto gemaakt, omdat het baasje dat niet wilde. We kunnen het dan ook niet met zekerheid zeggen, maar we hebben het vermoeden dat die kater is doodgeschoten."

In het hart
Dierenkliniek Soestdijk waarschuwt eigenaren goed op hun katten te letten. Lapjeskat Snoes werd volgens dierenarts Wirtjo Meursing recht in het hart geraakt is en op slag dood was, voor een onbekend persoon met een buks. Meursing: ,,Het was een jonge kat die in een hele vreemde houding werd binnengebracht. Op de foto konden we de kogel zien. Om een kat met een buks te doden moet je van zeer nabij schieten."

In 2006, 2010 en 2011 zijn er in Soest-Zuid meerdere katten beschoten en gewond geraakt door de kogels van een luchtbuks. De dader is nooit gevonden.

Het baasje van de doodgeschoten kat Snoes, Mieke van den Hurk,  is erg ontdaan door de plotselinge dood van haar kat. Op 1 april brachten zij hun bijna 7 jaar oude lapjeskat  bij Dierenkliniek Soestdijk.

,,We vonden Snoes bij onze buren aan de Van Lenneplaan in de tuin onder een struik. Ik had direct al het vermoeden dat ze was doodgeschoten. Want er was niets aan haar te zien behalve een kleine bloeddruppel. We zijn naar de dierenarts gegaan om te achterhalen wat de doodsoorzaak was en toen bevestigde de dierenarts m'n vermoeden."

Waarschuwing
Op Facebook deelde de familie het verhaal over hun lapjeskat Snoes. Ze waarschuwen katteneigenaren voor de schutter en hopen op deze manier de dader te vinden. Van den Hurk: ,,We zijn allemaal van slag van het nieuws en vragen ons nu af: kunnen we wel een nieuwe kat nemen? Wonen wij hier wel veilig? Nu is het een kat, maar als een kind een bal in de tuin schopt, schiet de dader daar dan ook op? We hebben de politie ingeschakeld."

In 2011 werd een paar straten bij de plek vandaan waar Snoes vorige week dood werd gevonden, aan de Hartmanlaan, de poot van een kat door de kogel van een luchtbuks verbrijzeld. In 2010 werd in Soest Zuid een buurtonderzoek gestart, nadat er weer meerdere katten aan de Hartmanlaan met luchtbuksen waren beschoten. De buurt vreesde toen dat een onbekende  'kattenhater' die in 2006 actief was hiervoor verantwoordelijk was.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort