Een huisarts maakt gebruik van het digitale systeem genaamd Spreekuur
Volledig scherm
Een huisarts maakt gebruik van het digitale systeem genaamd Spreekuur © Huisartsen Eemland

Digitaal spreekuur uitgebreid naar meer huisartsenpraktijken in regio Eemland

Overkoepelende huisartsenorganisatie Huisartsen Eemland gaat verder met de uitbreiding van het digitaal consult. Eerder werd op de huisartsenpost de online tool Spreekuur al geïntroduceerd. Daarmee kunnen patiënten op afstand worden beoordeeld.   

Spreekuur draait nu ook als proef in een aantal huisartsenpraktijken. ,,We bekijken of het in deze crisissituatie van toegevoegde waarde is”, aldus een woordvoerder van Huisartsen Eemland in een schriftelijke reactie. Volgens de organisatie is het in de avond- en weekenduren in de huisartsenpost al wel van nut gebleken.

De huisartsenorganisatie de startte de eerste digitale huisartsenpost twee weken geleden, om zo de druk bij huisartsen te verlagen. In het weekend en buiten kantooruren worden mensen met klachten op afstand geholpen. Patiënten bereiden het consult voor door vragen te doorlopen en een foto of video toe te voegen. De huisarts kan vervolgens met de patiënt chatten, maar ook videobellen.

Corona-posten

De huisartsen in de regio kunnen volgens de organisatie de coronadrukte nog aan door goed samen te werken. Bij tien coronaposten in de regio kunnen mensen met corona terecht, als na een telefonisch consult blijkt dat dit nodig is.

Mensen met andere zorgvragen kunnen nog steeds terecht bij hun huisarts, al zal dat wel vaak in een iets andere vorm gaan. ,,Vaak zal dit consult telefonisch of met beeldbellen worden gehouden om het risico op besmettingen zo laag mogelijk te houden. Wanneer een fysieke beoordeling nodig is, wordt een afspraak ingepland”, aldus de woordvoerder.

Toename

Omdat de huisartsenkoepel een toename verwacht van het aantal patiënten met klachten van verkoudheid, koorts en hoesten, is sinds eind vorige week tijdelijk een extra huisartsenpost geopend. De patiënten met corona-gerelateerde klachten worden op de huisartsenpost bij ziekenhuis Meander MC gezien. ,,Afgelopen weken hadden we hiervoor twee kamers beschikbaar op de Maatweg. Nu hebben we zes kamers om deze patiëntengroep te beoordelen.” Patiënten met andere klachten kunnen terecht bij de tijdelijke locatie van Quin Dokters aan de Heideweg in Amersfoort.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort