Volledig scherm
Op de gedenkrol staan alle namen van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joodse Amersfoorters. Nu komt er een gedigitaliseerde versie. © Foto privé

Digitale gedenkrol voor Joodse oorlogsslachtoffers

Rabijn Evers en burgemeester Bolsius onthullen woensdag 22 januari een gedigitaliseerde gedenkrol voor meer dan 350 Joodse oorlogsslachtoffers uit Amersfoort.

Dat gebeurt in Archief Eemland in het Eemhuis. De zuil, die achtergrondinformatie verstrekt over de omgekomenen, krijgt daar een vaste plek.

Na de onthulling is in de tuin van Museum Flehite het lichtkunstwerk Levenslicht van Daan Roosegaarde te zien. Rabbijn Evers spreekt er de ‘kaddisj’ uit, een gebed voor de overledenen. Stadsdichter Jacques de Waart draagt een gedicht voor over 75 jaar vrijheid.

Lichtkunstwerk

Het kunstwerk wordt dezelfde dag in een groot aantal Nederlandse gemeenten in het licht gezet, ter nagedachtenis aan de in totaal 104.000 Nederlandse slachtoffers van de nazi’s (behalve Joden onder anderen ook Roma en Sinti). Het lichtkunstwerk is een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort