Volledig scherm
Het Dikke Torentje aan de Wakkerendijk in Eemnes is verkocht. © Caspar Huurdeman

Dikke Torentje in Eemnes is verkocht

De Pieterskerk in Eemnes,bekend als het Dikke Torentje, is verkocht. De kerk uit 1439 was tot voor kort een evenementenlocatie. Het is ook mogelijk om erin te wonen. Makelaar Waaij heeft het kerkje verkocht aan Alma Beheer uit Kortenhoef.

Het eeuwenoude godshuis was tot de Reformatie een rooms-katholieke kerk en stond op een dijkje omdat de Zuiderzee de Eemnesser polders vaak blank zette. In 1883 werd met financiële hulp van de toenmalige ambachtsheer veel gerestaureerd, maar niet genoeg. Toen rond 1900 koningin Emma hier wilde kerken en er een familiebank in wilde, gaf zij de wenk dat ze de restauratie anoniem wilde bekostigen.

In 1921 was er een grote brand naast de kerk, die oversloeg en het interieur van de kerk volledig verwoestte. Slechts de muren bleven staan. Een jaar later werd de herstelde kerk ingewijd in aanwezigheid van onder andere koningin-moeder Emma. In 2004 gingen de hervormde diensten over naar de Grote Kerk in Eemnes en werd het verhuurd door een evangelische gemeente.

In 2011 is het gekocht door een groep particulieren die de kerk hebben gerestaureerd. Er vonden wijnproeverijen in plaats en er heeft een pop-uprestaurant in gezeten. Ook werd het nog gebruikt voor trouwerijen en uitvaarten. Vorig jaar kocht een Baarnse belegger het om het direct weer te koop te zetten.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort