Dit betaalt een Amersfoortse huurder per vierkante meter

Wie in Amersfoort een huurhuis in de vrije sector zoekt betaalt opnieuw meer dan een jaar geleden. Een vierkante meter huis kostte tussen juli en september gemiddeld 11,63 euro. In dezelfde periode vorig jaar vroeg de huurbaas gemiddeld 30 cent minder.

Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland. Een huurhuis was de voorbije drie maanden wel iets goedkoper dan aan het begin van dat jaar. Toen gold een gemiddelde van 12,50 euro per vierkante meter, een absoluut record voor Amersfoort. In de lente daalde de prijs al licht tot net iets onder de 12 euro.

Snelkookpan

De Amersfoortse huurmarkt vertoont de laatste jaren hoe langer hoe meer gelijkenissen met een snelkookpan. Sinds 2015 zijn de prijzen niet meer gedaald. Begin 2018 kon Amersfoort zich qua huurprijzen zelfs meten met de vier grote steden: met Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vormde ze toen een nieuwe top 5 van duurste steden voor huurders. Inmiddels staat Amersfoort niet langer in deze top 5, maar blijft het lastig een huis te vinden dat minder kost dan 1000 euro in de maand.

Directeur Jasper Groot van Pararius stelde eerder tegenover het AD dat de overspannen markt in Amersfoort vooral het gevolg is van de situatie in Amsterdam. Wie daar helemaal geen huis meer kan betalen, zoekt uitwijkmogelijkheden en komt dan snel in het midden van het land uit. De vraag is daardoor in Amersfoort al jaren groter dan het aanbod: huizen staan vaak nog maar net op de site van een verhuurmakelaar, of ze zijn alweer door iemand bemachtigd.

Nijpend

Niet alleen in de vrije sector is de situatie nijpend. Op een sociale huurwoning moet in Amersfoort inmiddels gemiddeld negen jaar worden gewacht, een koophuis kostte vorig jaar voor het eerst het recordgemiddelde van 350.000 euro. De oplossing, zo meent ook de lokale politiek: bijbouwen, en snel. Maar dat is lastig, onder meer omdat Amersfoort erg weinig grond in haar bezit heeft.

Toch heeft Amersfoort zich tot doel gesteld binnen twaalf jaar 13.000 woningen extra te bouwen. De gemeente richt haar pijlen hierbij vooral op Kop van Isselt, de Wagenwerkplaats en Vathorst. Om deze operatie vlot te trekken, heeft de gemeente voor de zomer 2 miljoen euro per jaar extra uitgetrokken. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort