Dit is hoe Koningsdag in Amersfoort eruit gaat zien

videoOntmoetingen met verhalenvertellers, optredens van Street Arts Festival Spoffin, taart proeven van Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz, opera aan de singel en een regioquiz. Dat en meer staat er voor de koninklijke familie op het programma tijdens Koningsdag in Amersfoort. 

Het programma is maandagochtend in de Marïenhof bekendgemaakt. Op hoofdlijnen is het programma klaar. De route die de koninklijke familie loopt tijdens de festiviteiten werd op 4 februari al bekendgemaakt. 

De familie zal op zaterdag 27 april arriveren per bus. Het programma gaat van start op de Kleine Haag, waar de burgemeester de koning en koningin meeneemt naar de plek waar een foto met alle verhalenvertellers gemaakt wordt. Hierna volgt de feestelijke opening. De verhalenvertellers hebben een prominente rol deze dag: ze rijgen de dag tot één Amersfoorts verhaal. Ze vertegenwoordigen stad en regio en vertellen het verhaal van Wij Amersfoort. 

Volledig scherm
Het programma is vanmiddag in de Marïenhof bekendgemaakt. © Saskia Berdenis van Berlekom

Theater

De familie loopt verder via de Zuidsingel waar zij met eigen ogen zien: Amersfoort is van en voor iedereen. Even verderop spelen verschillende muziekgezelschappen met een knipoog naar Mondriaan. De Krankeledenstraat wordt omgedoopt tot een straat vol theater. De CliniClowns, met hun hoofdkantoor in Amersfoort, zetten samen met poppenspeler Lejo dit intieme straatje op stelten.

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren is het thema: zorgen voor elkaar en geloof. De familie wordt getrakteerd op optredens van het Amersfoorts Jeugd Orkest en Street Arts Festival Spoffin. 

‘Witte huis’

Zodra de koninklijke familie de trappen af zijn en rechtsaf de Westsingel op gaan, worden ze begroet door Holland Opera. Het ‘witte huis’ vormt het podium en decor voor een korte scene waarin de brug over de gracht wordt ingezet. De Hellestraat, in de richting van het Stadhuisplein, staat in het teken van kunst gemaakt door het Amersfoortse team Antal Bos, Thijs Trompert en Marisja Smit.

Aangekomen op het Stadhuisplein krijgen straatvoetbal, dans, innovatie, freerunning, en 3×3 basketbal de hoofdrol. En dan één van de hoogtepunten: de regioquiz met teams uit alle negen gemeenten uit de regio. Teams uit Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg gaan met elkaar de strijd aan.

Festivalterrein 

Het hele plantsoen, de weg ernaartoe vanaf het Bloklandhuis en deels het Smalle Pad wordt een echt festivalterrein, compleet met foodtrucks, optredens én taart proeven van Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz. Even verderop verrast Dierenpark Amersfoort de familie met haar interpretatie van koninklijke dieren. Bij de Koppelpoort is het tijd voor historie. Er volgt een kort theaterspektakel met een scène met Johan van Oldenbarnevelt en Caspar van Wittel.

Koningsdag zal feestelijk eindigen met een spetterende eindshow op het Eemplein. Hier komen artiesten en verhalenvertellers uit de route weer samen. Er is ruimte voor veel publiek, samen wordt het Wilhelmus gezongen en de familie weer uitgezwaaid. 

Het volledige programma is hier te bekijken. 

Volledig scherm
De route tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort. © Gemeente Amersfoort
Volledig scherm
© ANP

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort