Dna-onderzoek in Leusden geeft verzetsman bijna 80 jaar na Tweede Wereldoorlog alsnog een gezicht
Dankzij onderzoek van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Leusden zijn de stoffelijke resten van verzetsman Cornelis Pieter Kreukniet alsnog geïdentificeerd. Hij werd bijna 80 jaar geleden gefusilleerd door de Duitsers. De identificatie kwam tot stand via DNA dat onlangs door een achterneef van Kreukniet werd aangeleverd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Kreukniet (geboren in 1894) in het verzet. Op 8 oktober 1944 werd hij gearresteerd wegens het drukken en verspreiden van illegale lectuur. Hij werd opgesloten in het ‘Oranjehotel’, het huis van bewaring in Scheveningen, en verdween daarna spoorloos. In het dodenboek van het Oranjehotel stond dat Kreukniet op 28 oktober 1944 aan longontsteking en pleuritis was overleden.
Uit onderzoek van de BIDKL is gebleken dat de door de Duitse autoriteiten opgegeven doodsoorzaak onjuist was, meldt het ministerie van Defensie zaterdag. Het lichaam van Kreukniet werd in maart 1947 opgegraven uit een anoniem groepsgraf van 9 personen op de Waalsdorpervlakte. Hij was onmiskenbaar om het leven gebracht door een vuurpeloton.
Het stoffelijk overschot werd overgebracht naar het militaire identificatiecentrum te Leusden, maar kon destijds niet worden geïdentificeerd. Kreukniet werd daarom als ‘onbekende Nederlander’ begraven op de algemene begraafplaats Rusthof in Leusden. In 2012 werden de stoffelijke resten overgebracht naar een laatste rustplaats op het Nationale Ereveld Loenen. Dat graf wordt binnenkort hernoemd.
Kunstgebit
Hoewel de identiteit van Kees Kreukniet in 1947 nog niet was vast te stellen, staan er volgens Defensie opvallende overeenkomsten in het opgravingsrapport. Zo wordt zijn kunstgebit vermeld. Ook staat er dat zijn overhemd is voorzien van een winkelmerkje van een kledingzaak aan de Vlierboomstraat in Den Haag, vlakbij zijn woning.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voerde het verwantschapsonderzoek uit. De Stichting WO2 Sporen leverde waardevolle achtergrondinformatie aan over de persoon Kees Kreukniet. Ongeveer 30 slachtoffers van de Waalsdorpervlakte liggen nog altijd naamloos begraven op het Ereveld Loenen en elders. De BIDKL roept nabestaanden die zich nog niet hebben gemeld op om contact op te nemen en DNA af te staan.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUM103
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Stuur je eigen verhaal in
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Kleedjesmarkt weg uit de binnenstad? ‘Amersfoort heeft récht op dit kneuterige volksfeest’
De kleedjesmarkt op Koningsdag uit de Amersfoortse binnenstad halen, omdat het te onveilig is geworden? Dat het stadsbestuur dat alleen al overwéégt, leidt tot stomverbaasde en boze reacties. ‘Wát? Amersfoorters hebben récht op dit kneuterige volksfeest, dat moeten ze zich niet uit handen laten nemen.’Amersfoort
-
8 op de 10 Utrechters wil ‘een straatje erbij’ in hun gemeente om woningnood tegen te gaan
Amersfoort -
-
-
PREMIUMHUIS TE KOOP
Om de hoek van de Koppelpoort wonen? Dit huis in de Schimmelpenninckstraat staat te koop
Amersfoort -
PREMIUM
Vlucht naar Spanje is onbetaalbaar, dus zoeken we de camping op: ‘Vakanties schrappen doen we niet’
Nog geen vakantie geboekt deze zomer? Reserveer dan maar een flink bedrag. De prijzen van vliegtickets rijzen de pan uit en wie het dichter bij huis op de camping zoekt, moet ook dieper in de buidel tasten dan vorig jaar. En toch lijken we ons niet tegen te laten houden. ‘Op vakantie gaan is het laatste wat een Nederlander schrapt, maar we zijn wel zijn prijsbewuster dan ooit.’Amersfoort