Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Dodelijk ongeval met Tesla op Hilversumsestraatweg in Baarn

UpdateEen automobilist is met een Tesla vanmorgen op de Hilversumsestraatweg in Baarn tegen een boom gereden. De 53-jarige bestuurder uit Hilversum kwam daarbij om het leven.

Het moet een enorme klap zijn geweest. Het voorwiel van de elektrische auto belandde tientallen meters verderop aan de overkant van de weg. De accu, die op de weg lag, vatte vlam. De brandweer is een half uur bezig geweest om de accu te blussen.

De brandweer weet bij 'gewone' ongelukken precies hoe de elektrische installatie van een voertuig moet worden uitgeschakeld. Bij het ongeluk in Baarn was de auto zo erg beschadigd dat de brandweerlieden hier vanaf weken om hulpverleners niet in gevaar te brengen. ,,We namen het zekere voor het onzekere'', laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Volledig scherm
Een deel van de wielophanging belandde naast de weg © anp

Onder spanning

Het risico bestond dat de elektrische auto, die meerdere accupakketten heeft, onder spanning stond. Experts van het Amerikaanse automerk moesten de auto eerst vrijgeven voordat de brandweer het lichaam eruit kon halen. Bij ongelukken met elektrische auto's volgen de hulpdiensten een speciaal protocol dat in 2009 werd opgesteld door de RAI Vereniging. Dat is opgesteld omdat de accu's van elektrische auto's hoogspanning opwekken.

Tesla-technici helpen na het bergen van de auto bij het uitlezen van de boordcomputer. Sommige van deze elektrische Tesla's beschikken over systemen die delen de besturing overnemen van de automobilist. Zo kan de auto van baan wisselen of zorgen dat er niet wordt afgeweken van de rijbaan. Het is vooralsnog niet bekend of het model dat verongelukte ook over deze autopilot-functie beschikte. Voor zover bekend is dit het grootste ongeluk met een Tesla in Nederland tot nu toe. 

Ter plaatse
Burgemeester Mark Röell van Baarn is telefonisch van het ongeluk op de hoogte gesteld en besloot 'toch even te kijken'. Hij heeft zich ter plekke uitvoerig laten inlichten. Hij wil niet inhoudelijk ingaan op het ongeval. Ook de familie van het slachtoffer is naar de plaats van het ongeluk gekomen.

De N415 werd in beide richtingen afgezet tussen Lage Vuursche en de N221, meldde de VID.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort