Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Dodelijke injectie voor doorgefokte vechtpitbulls

UpdateHet Openbaar Ministerie wil zestien van de 25 pitbulls laten inslapen die afgelopen herfst in beslag werden genomen na een tip over hondengevechten in Amersfoort.

Zowel de volwassen honden als de pups zijn volgens de afdeling diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht doorgefokt en te agressief om in leven te laten. De drie eigenaren spreken van moord op hun viervoeters.

Het drietal uit Amersfoort, Soest en Zeist vroeg de kortgedingrechter in Den Haag gisteren de honden voorlopig te sparen en te onderwerpen aan een second opinion door hondendeskundige Martin Gaus of een specialist van de stichting Dieren Noodhulp. 

Beide bieden hun diensten kosteloos aan, opperden de ontredderde pitbullbezitters in een ultieme poging hun dieren te redden. Volgens landsadvocaat Gijsbrecht Nieuwland deed de universiteit gedegen onderzoek naar de dertien volwassen pitbulls en twaalf enkele weken oude pups. Begin oktober werden de honden bij invallen in beslag genomen. ,,De conclusie luidt dat voor zes volgroeide dieren en drie pups herplaatsing mogelijk is. De rest is te agressief en te onvoorspelbaar om in leven te laten.''

,,Het zijn honden die al aan gevechten hebben deelgenomen of pups die speciaal voor dat doel zijn gefokt. Volgens de deskundigen krijg je dat niet meer veranderd. Ze zouden de rest van hun leven achter tralies moeten zitten'', zei Nieuwland namens justitie. 

Slaapkamer
Dat er in de slaapkamer van verdachte Stephanie B. uit Amersfoort op de dag van de inval pitbulls op elkaar werden losgelaten, lijdt volgens de landsadvocaat geen twijfel na het vinden van een filmpje van het hondengevecht. 

De verboden, onder gokkers populaire ringgevechten verklaren ook de vele verwondingen en littekens bij de in beslag genomen volwassen honden, stelde Nieuwland. ,,Sommige diepe beetwonden waren met nietjes provisorisch gehecht, botbreuken waren verkeerd gespalkt. De honden waren niet alleen agressief, maar ook verwaarloosd en ondervoed. Eén van de volwassen pitbulls moest al snel worden afgemaakt, zo slecht was hij er aan toe.''

Sportief
De drie eigenaren, die later dit jaar zelf voor de rechter verschijnen, houden vol dat ze de honden trainden voor sportieve krachtmetingen met andere pitbulls. De bekers en medailles die ze wonnen met hun viervoeters moeten net als de filmpjes van touwtrekkende pitbulls dienen als ontlastend bewijs in de strafzaak. 

Haar honden hebben nooit iemand gebeten, zei Stephanie B. in een emotioneel slotwoord. ,,Ik heb een zoontje van 8. Dacht u dat ik hem daaraan zou blootstellen. Een pitbull is geen gemakkelijke hond, tenzij je hem africht en traint en liefdevol verzorgt. Ik doe dat allemaal, en dan nemen ze uitgerekend bij mij de honden in beslag. Het is onrechtvaardig", sprak de Amersfoortse.

Na afloop van de zitting moest ze vechten tegen de tranen. ,,Ik had er vier rondlopen. Weet iemand wel hoe erg ik ze mis? Hoe stil het nu is in huis? We staan hier ook niet voor onszelf. We krijgen ze echt niet meer terug, maar ik ga kapot bij de gedachte dat ze straks een spuitje krijgen.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort