Oscar met zijn vader Michiel in 2016.
Volledig scherm
Oscar met zijn vader Michiel in 2016. © Privefoto

Donoren reageren massaal op oproep voor zieke Oscar (23)

Bij de stamceldatabank van Stichting Matchis zijn de afgelopen vier dagen duizenden aanmeldingen binnengekomen. De mogelijke donateurs geven gehoor aan de oproep voor een geschikte stamceldonor voor leukemiepatiënt Oscar Westbroek (23) uit Amersfoort.

,,We krijgen veel telefoontjes van mensen van Nederlands-Indische (of Aziatische) afkomst die zich specifiek willen aanmelden voor een stamceldonatie aan Oscar, maar expliciet aanmelden voor één persoon kan niet. Je wordt opgenomen in de databank en dan blijkt of er een match is. Dat kan met Oscar zijn, maar dus ook met iemand anders”, aldus Bert Elbertse van Stichting Matchis.

Vorige week deed de moeder van Oscar, Marie-José, een laatste wanhopige oproep in deze krant. Haar doodzieke zoon heeft onmiddellijk een stamceldonor met zowel Nederlands als Indisch bloed nodig.

Quote

Ik kom zelf uit Sri Lanka, maar ik dacht: je weet maar nooit, misschien is het wel een match.

Tim van Veen (33)

De kans dat er een geschikte stamceldonor wordt gevonden is heel klein, maar Oscar en zijn ouders willen niet opgeven. Elbertse: ,,De kans is inderdaad klein. Wereldwijd hebben wij 32 miljoen mensen in de stamcelbank. Daar hebben wij geen match voor Oscar gevonden. Met deze oproep hopen wij zijn kans toch te vergroten.”

Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep. Om de aanmeldingen snel te kunnen verwerken, ontvangt de donor binnen twee dagen een setje om met een wattenstaafje wangslijm af te nemen. Die moeten ze dezelfde dag nog met de post terugsturen. ,,Alle setjes die binnenkomen worden direct doorgestuurd naar het laboratorium en opgenomen in ons wereldwijde stamceldonorbestand. Als er een match is met Oscar, krijgen we dat direct door.”

Tim van Veen (33) uit Hooglanderveen is een van de duizenden die zich heeft aangemeld. ,,Ik kom zelf uit Sri Lanka, maar ik dacht: je weet maar nooit, misschien is het wel een match. Ik ben zelf verpleegkundige in het Meander Medisch Centrum en wil mensen graag helpen. Mijn neefje heeft leukemie gehad en ik las in de oproep dat de noodzaak hoog is. Niet geschoten is altijd mis toch?”

Ook Roy Vissers uit Spijkenisse meldt zich aan als stamceldonor. ,,Ik las dat het moeilijk is om een Nederlands-Indische donor te vinden. Ik heb Nederlands en Indisch bloed en doe dit omdat die jongen ons nodig heeft.”

Donor worden kan bij Matchis.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort