Door corona komt er dit jaar tóch geen centraal aftelmoment tijdens de jaarwisseling in Amersfoort
Het is hoogzomer, maar de gemeente Amersfoort denkt al druk na over oud & nieuw. Het centrale aftelmoment dat voor dit jaar op de planning staat is definitief van de baan, laat ze in een raadsbrief weten.
,,Door corona zit het er niet in”, laat woordvoerder Manolito Buth weten. Hoewel zo’n groot evenement volgens de nieuwste noodverordening met gezondheidscontrole en 1,5 meter afstand gewoon mogelijk zou moeten zijn, ziet de gemeente er geen heil in. In eerste instantie dacht ze het te organiseren op het Lievevrouwekerkhof, maar met inachtneming van de 1,5 meter afstand kunnen hier niet genoeg mensen samenkomen. Een alternatieve locatie lijkt niet voorhanden.
Extra toezicht
Een aftelmoment ten tijde van corona vraagt daarnaast om extra toezicht. ,,Op de voor handhaving altijd drukke oudjaarsavond, met dit jaar ook extra aandacht voor coronamaatregelen en het nieuwe verbod op een aantal categorieën vuurwerk, zien wij weinig mogelijkheden om extra handhavingscapaciteit voor een aftelmoment in te zetten”, staat er in de raadsbrief. Ook vraagt de gemeente zich af of zij een dergelijk evenement wel moeten organiseren en faciliteren op dit moment.
Of het aftelmoment er wel komt bij de jaarwisseling van 2021 naar 2022, is ook nog maar de vraag. De gemeente is namelijk nog op zoek naar financiering. ,,Daarnaast weten we niet hoe de wereld er tegen die tijd uitziet.”
Voor de buis
De jaarwisseling van 2020-2021 blijft dan ook bij het oude; er mag nog gewoon vuurwerk worden afgestoken – al zijn knalvuurwerk en -pijlen en enkelschotsbuizen vanaf dit jaar wel verboden – en iedereen telt gewoon thuis voor de buis af. Een vuurwerkshow komt er ook niet, want dat vindt het college met 100.000 euro per editie te duur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMzes vragen23
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
-
Utrecht ontevreden over nieuwe aanvliegroute Schiphol: ‘Elke 7 minuten vliegtuig boven provincie’
De plannen van minister Mark Harbers om een nieuwe aanvliegroute naar Schiphol te openen, wordt niet goed ontvangen in de provincie Utrecht. Daarmee zou volgens een meerderheid van de Statenfracties elke zeven tot acht minuten een laag vliegend vliegtuig over Utrecht vliegen.Amersfoort -
PREMIUM
En wéér kostte de jaarwisseling Amersfoort veel geld: dit keer 40.000 euro
De afgelopen jaarwisseling heeft de gemeente Amersfoort opnieuw meer gekost dan het jaar ervoor. -
Ondernemers en gemeenten woest op minister: ‘Doe nú iets aan knooppunten Hoevelaken en A1-A30’
De aanpak van het knooppunt A1-A30 bij Barneveld en en het knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort kan niet nóg langer wachten. Ondernemers en overheden uit de Gelderse Vallei hebben om die reden een brandbrief gestuurd naar minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. ‘Er moet nú wat gebeuren.’Hoevelaken -
PREMIUM
Een vuurwerkverbod in Amersfoort? Het lijkt vooralsnog kansloos
Burgemeester Bolsius gaat, samen met collega-burgemeesters, onderzoeken hoe ver Amersfoort wettelijk mag gaan in het aan banden leggen van het afsteken van vuurwerk. Zonder zo'n juridisch kader vreest de CDA-bestuurder voor symboolpolitiek, en daar heeft hij geen zin in.
-
PREMIUM
Veensche Boys: uitgeschakeld in nacompetitie én afscheid van ‘clown’ Tom Cozijnsen
Nijkerkerveen -
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid.