Door te aaien, voelen en porren haalt Hessel muziek uit de CRDL

innovatieHet is de week van de innovatie bij zorgorganisatie Reinaerde. De nieuwste snufjes, zoals de CRDL worden getest.

Volledig scherm
© AD

,,Hé er komt muziek uit je neus! Wist je dat er geluid in zat?" Een grote trotse glimlach verschijnt op het gezicht van Hessel Bakker. De ernstig verstandelijk beperkte dertiger die even verderop in een woning van Reinaerde woont, is zelf op zijn fiets naar de dagcentrum De Wetering in Woudenberg gekomen. Vandaag mag hij de CRDL (spreek uit als: 'kreedel') uitproberen. Als hij eenmaal vergeten is dat er een stuk of zes mensen op zijn vingers meekijken, fleurt hij zienderogen op.

Het apparaat,  dat een ovale vorm heeft en van hout is, produceert verschillende geluiden. Hessel moet één hand op het apparaat leggen en Regien Kleefstra van het InnovatieLab van Reinaerde doet dat ook. Regien raakt de hand van Hessel aan. Zachtjes klinkt het geruis van de zee. Wanneer ze loslaat stopt het gesuis ook onmiddellijk. Op het gezicht van Hessel verschijnt een verbaasde blik. ,,Hessel is vaak al vrolijk, maar je ziet wel dat dit hem echt boeit", vertelt zijn begeleider van vandaag Lindy Aarbodem. Wanneer een van zijn andere begeleiders, Denise Heemsbergen  ook in de cirkel komt en als extra geleider voor het geluid dient, is bij Hessel alle verlegenheid verdwenen.

Behalve zeegeluiden kan het apparaat ook ingesteld worden op Oosterse zengeluiden, keukengeluiden of verkeersgeluiden. Zo kan er ineens een trein voorbij komen wanneer je elkaar aanraakt met de CRDL ertussen. Maar ook voor de cliënt vertrouwde geluiden kunnen aan het apparaat worden toegevoegd.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort