Volledig scherm
PREMIUM
Kees van Loon kocht 'toen de prijs goed was' het terrein van voormalig sterrenrestaurant De Witte. © Saskia Berdenis van Berlekom

'Doorbreek taboe op hoogbouw'

Bouwplan 'De Witte'Te groot, te ambitieus voor Amersfoort of juist precies de architectuur die de stad nodig heeft? Projectontwikkelaar Kees van Loon zoekt de discussie met zijn plan voor de lelijkste plek van het centrum.

Quote

Amersfoort is hard op weg het nieuwe Utrecht te worden

Renske van der Stoep

Een artist's impression van wat het ambitieuste woningproject aan de Stadsring moet worden, wil ontwikkelaar Kees van Loon nog niet prijsgeven. Te riskant dat onmiddellijk de luikjes dichtvallen bij degenen die het oude, overzichtelijke Amersfoort koesteren en serieuze hoogbouw direct associëren met megalomane ambities à la Manhattan aan de Eem.

Van Loon kiest voor een levensechtere presentatie. Iedereen die wil, kan op dinsdagmiddag 6 december naar het terrein komen op de hoek met de Utrechtseweg. Daar zijn virtualrealitybrillen beschikbaar. In 3D, alsof het complex er al staat, krijg je een realistische indruk van het bijzondere van deze architectuur: het staat als ware op poten in een stadstuin. Poten die slechts voor 20 procent de kavel bedekken. Boven de ondergrondse parkeergarage en onder de eerste woonlaag komt een groene verbinding naar de Zonnehof, het pleintje dat al een grote opknapbeurt ondergaat.

Met het groen zal niemand moeite hebben. Anders kan het liggen met het op poten rustende bouwvolume. Hoewel nog altijd beduidend minder hoog dan de Onze Lieve Vrouwetoren steekt het de overige bebouwing in het centrum naar de kroon. Het huidige bestemmingsplan voor wat in de volksmond de bouwput van Boeddha is gaan heten, zal ervoor gewijzigd moeten worden. Aan deze bijnaam heeft Van Loon overigens een hekel. Hij kiest voor The Spot.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort