Volledig scherm
Groen- en vleesresten gaan in een voedselrestenvermaler of grinder. © Paul Telkamp

Doornsteeg toonbeeld van circulaire economie

Nieuwbouwwijk Doornsteeg in Nijkerk moet een toonbeeld worden van circulaire economie. Plan is om groen gas aan de wijk te leveren dat wordt gewonnen uit afvalresten uit dezelfde wijk. Ook komen er, zoals in juni al aangekondigd, vacuümtoiletten en voedselrestenvermalers in de woningen.

Waterschap Vallei en Veluwe was er al uit, nu is ook het dagelijkse gemeentebestuur van Nijkerk overstag: Doornsteeg moet een voorbeeld worden van duurzaamheid en hergebruik. Alleen de grondeigenaren moeten nog overstag. De kosten en risico's van voedselrestenvermalers en vacuümtoiletten worden momenteel doorgerekend en daarna met hen besproken.

Quote

Voedselres­ten-vermalers zorgen voor meer hygiëne en meer comfort

Bert van Vreeswijk, heemraad

Groen gas
De gemeente wil niet alleen hierover uiterlijk in maart overeenstemming bereiken, maar ook over de levering van groen gas. Dat is een variant van biogas waaruit agressieve en corrosieve (roestveroorzakende) stoffen zijn verwijderd, zoals waterstofsulfide, giftig rottingsgas dat ruikt naar rotte eieren.

Op dat groengas moeten de cv-ketel en het formuis worden aangesloten. Pikant detail is dat dat gas wordt gewonnen uit afval dat uit de wijk komt; ook van bedrijven op industrieterrein Arkervaart. De woningen in Corlaer krijgen twee riolen: een voor het 'grijze' water (douche, vaatwasser en wasmachine) en een voor het 'zwarte water' (toilet en groenteafval). Het groenteafval voor het zwarte riool komt uit een voedselrestenvermaler die, aldus het plan, onder elke gootsteen wordt gehangen. Een voedselrestenvermaler of grinder is een elektrisch apparaat dat alle etensresten, ook vlees, vermaalt en met het afvalwater wegzuigt.

Dat gaat dan via verzamelputten naar de biogascentrale van de rioolzuivering in Nijkerk. Het grijze water wordt traditioneel gezuiverd tot schoon water. Hemelwater gaat niet meer het riool in, maar rechtstreeks de bodem in.
In Hengelo, Sneek, Amsterdam en Apeldoorn worden sinds 2014 proeven gedaan in enkele wooncomplexen met grinders. De proeven leverden veel positieve reacties op, omdat bewoners geen last meer hebben van stinkende biobakken. Als het plan doorgaat, wordt Doornsteeg de eerste wijk in Nederland met voedselvermalers.

Volgens heemraad Bert van Vreeswijk van het waterschap moeten mensen even wennen aan de nieuwe manier van afvalverwerken. ,,Uiteindelijk zorgt de voedselrestenvermaler vooral voor meer comfort en hygiëne.''

'Broedplaats'
Nijkerk is ook van plan bewoners te stimuleren bij het verder verduurzamen van hun woning. De woningen worden al energieneutraal gebouwd. Bewoners kunnen een stapje verder gaan door CO²-neutraal te worden. In de wijk komt een 'broedplaats' waar inwoners inspiratie kunnen opdoen.
Nijkerk besloot al omgekeerd inzamelen in te voeren. Elk huishouden krijgt containers voor tuinafval, oud papier en pmd (plastic, metaal, drankkartons). Restafval gaat naar centrale wijkcontainers.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort