Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ap

Drietal vast wegens hondengevechten in Amersfoort

De politie heeft twee mannen en een vrouw aangehouden in verband met hondengevechten in Amersfoort. 25 pitbulls, waaronder elf puppy's, werden gered.

Quote

Ik begrijp niet hoe mensen dieren dit aan kunnen doen

Martin Gaus

De politie postte gisteren voor een woning in Amersfoort nadat zij enkele tips hadden ontangen over illegale hondengevechten. De agenten zagen een man een woning verlaten en volgden hem naar zijn woning in Zeist. De 32-jarige man stapte daar uit en droeg een gewonde hond een huis binnen. De mannen stapten op de Zeistenaar af, vroegen de man naar de hond en bekeken het dier. De man verklaarde dat de hond eerder in het bos gebeten was. Volgens de politie was de hond er slecht aan toe en had  het dier meerdere verwondingen. De Zeistenaar werd direct aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een hondengevecht. De gewonde hond werd door agenten naar de dierenarts gebracht, die dier aan meerdere bijtwonden behandelde.

In de woning in Amersfoort, de locatie wil de politie vanwege privacyredenen niet bekend maken, werd kort daarna een 30-jarige vrouw uit Amersfoort gearresteerd. De politie heeft het vermoeden dat in de woning van de Amersfoortse hondengevechten werden georganiseerd. Een 29-jarige man uit Soest, die 's middags ook aanwezig was in de woning in Amersfoort, werd 's avonds gearresteerd in zijn woning in Soest. Ook hij wordt verdacht van het organiseren van hondengevechten.

De politie deed op de drie adressen in Zeist, Soest en Amersfoort zoekingen en vond 25 pitbulls, waaronder 11 puppy's. Drie van hen waren gewond en zijn naar de dierenarts gebracht.  De honden zijn door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in beslag genomen en opgevangen. De drie verdachten zijn in verzekering gesteld. In het kader van het lopende onderzoek is de politie op zoek naar getuigen.

Hondenexpert Martin Gaus, bekend van zijn dierenprogramma's,  is vol afschuw. ,,Dertig jaar geleden ben ik voor het eerst met hondengevechten in aanmerking gekomen en sindsdien heb ik me er in verdiept. De honden worden in kooien gestopt en moeten elkaar kapot bijten en scheuren. Een gevecht op leven en dood. Ik begrijp niet hoe mensen dieren dit aan kunnen doen."

Topje van de ijsberg
Gaus noemt de aanhoudingen in de regio Amersfoort  'een topje van de ijsberg'. ,,Het ondergrondse criminele circuit wat hierachter schuilgaat is niet te pakken. Ze verplaatsen zich continu.  Door te gokken op de winnaar kunnen enorme sommen geld verdiend worden."

Volgens Gaus zul je honden die bij zulke gevechten gebruikt worden, nooit op straat zien. ,,Ik heb ze weleens in mijn hondenschool binenngekregen. Je ziet het meteen. Ze zitten onder de littekens, maar je merkt het ook aan hun gedrag. Verpest door mensen." Gaus wordt geëmotioneerd als hij erover praat. ,,Het is verschrikkelijk."

Hondengevechten werden voor het eerst begin 19de eeuw in Amerika gedaan. In 2013 werden in Amerika nog 367 pitbulls gered uit de handen van een netwerk dat hondengevechten organiseerde. In 2014 werd langs de A6 bij Lelystad een dode hond gevonden. Het dier zou gebruikt zijn bij hondengevechten. In mei dit jaar waarschuwde de dierenambulance in Alphen hondenbezitters voor mensen die hen aanspreken over hun viervoeter. Zij hadden het vermoeden dat er honden werden gezocht om in te zetten bij gevechten.

De dierenbescherming werkte mee aan de drie aanhoudingen die de politie woensdag deed. Woordvoerder Niels Dorland: ,,Vaak ontvangen wij serieuze indicaties over hondengevechten, maar het bewijs ontbreekt waardoor er geen aanhoudingen worden verricht. Dit keer wel en dat is bijzonder. Voor zover wij weten is dat niet eerder gebeurd."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort