Drone vliegt stiekem boven Onze lieve Vrouwetoren

VideoMet een drone vliegen boven stedelijk gebied en dan ook nog eens in het donker. Daarmee heeft Amersfoorter Wietse Wind (26) een dubbel risico genomen, want beiden is verboden. Maar o, wat levert het mooie beelden op van de Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van zijn stad.

Gecharmeerd als Wind is van de spotlights die sinds anderhalve week de stadstoren verlichten, móest hij met zijn drone de lucht in om beelden te maken. Zo iets prachtigs kon hij niet voorbij laten gaan.

Vanaf de Varkensmarkt  liet Wind  zijn DJI Phantom 2 Vision Plus opstijgen. De afstandsbediening van de drone verbonden aan zijn Iphone, zodat hij vanaf de grond precies de opnames kon volgen die het onbemande vliegobject vanaf 130 meter boven de grond maakte.

Boetes
Twee keer een half uur vliegen - op 2 accu's - leverde voldoende materiaal op voor de film die de hobbyist in zijn hoofd had: een vogelvlucht boven Amersfoort by night.  Stemmige muziek maakt het geheel compleet.

'Ik wist dat ik een gok nam. In Nederland mogen particulieren vooralsnog gewoon vliegen met hun drone, maar niet boven stedelijk gebied.  Dat in het donker vliegen verboden was, wist ik overigens niet,' zegt Wind.  Vooralsnog is hij niet door de gemeente op zijn vingers getikt.

Door zijn opnames met naam en toenaam op YouTube te delen, loopt hij evenwel een risico. 'Boetes kunnen oplopen tot honderden euro's.  Dat zou voor mij het einde van mijn hobby betekenen.'

Dit artikel is geschreven door een redacteur van AD Amersfoortse Courant, een van de regio-edities van het AD. Wilt u meer over dit onderwerp en over andere gebeurtenissen uit deze regio lezen, neem dan een abonnement op het AD of lees de krant digitaal.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort