Volledig scherm
Robin Weidner bij de portierswoning van De Heygraeff © Sjaak Langenberg

Duitse ontwerper geeft afval zorgorganisatie De Heygraeff een tweede leven

Robin Weidner is de eerste ontwerper die drie maanden gaat verblijven in de portierswoning op het terrein van zorgorganisatie De Heygraeff in Woudenberg. De Duitse productontwerper en social designer  wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij het maakproces van recreatieve producten of speelobjecten. Hij hoopt hulp te krijgen van bewoners, medewerkers, familie of buurtbewoners.

Weidner is de eerste van twee ontwerpers en twee kunstenaars, die in afwisselend in het gastverblijf atelier zullen houden. Dat doen zij in het kader van het concept Re-creatie. De Duitser geeft op 31 maart de sleutel door aan kunstenaar Chatelijne Smulders. Zij blijft tot eind juni. In juli tot en met september is het de beurt aan het ontwerpersduo Arvid en Marie. De laatste drie maanden van het jaar is Dirk van Lieshout te gast in de portierswoning. 

Natuurgebied

Re-creatie werd bedacht door het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer. Van het afval van de organisatie gaan ontwerpers nieuwe dingen maken: voor de cliënten van Reinaerde én voor passanten die recreëren in het natuurgebied bij de zorgorganisatie. ,,Die stroom raakt nooit uitgeput’’, vertelde Langenberg hier eerder over

Weidner studeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Daarvoor specialiseerde hij zich als meubelmaker en studeerde hij in Duitsland productontwerp. Hij heeft veel ervaring met workshops waarin hij mensen betrekt bij het maken van producten.

‘Dingen maken is dingen zien,’ is het credo van de ontwerper. Zo organiseerde hij in een woon-zorgcentrum in Eindhoven een workshop van vijftien weken voor (dementerende) ouderen. Hij maakte voor hen hulpmiddelen waardoor ze makkelijker konden zagen en boren. Die hulpmiddelen heeft hij meegenomen naar De Heygraeff, zo vertelt hij in een video op Facebook. 

Wat de ontwerper gaat maken staat nog niet vast, zegt projectleider Langenberg. Dat Weidner met het afval aan de gang staat is wel duidelijk. ,,En hij zoekt verbinding met de omgeving. In de winterperiode zijn de campings natuurlijk rustig, maar Weidner wil in het dorp Woudenberg contact leggen met de basisschool.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort