Duizenden lampionnen in tuin Paleis Soestdijk tegen kanker

videoZoveel namen, zoveel verhalen. Meer dan 24.000 lampionnen, met daarop een naam werden vrijdagavond ontstoken bij Paleis Soestdijk voor mensen die ‘geraakt zijn door kanker’.

Het standbeeld van Bernhard en Juliana in de tuin van Paleis Soestdijk werd vanavond omringd door een groot hart van duizenden lampionnen. ‘Mama’, ‘Papa Jan’, ‘Lieke’, het is slechts een greep uit de vele namen die vrijwilligers met viltstift op de ballonnen hebben gezet.

Brenda Schilperoort uit Baarn doneerde vier exemplaren. ,,Afgelopen jaar was een achtbaan van emoties. Ik ben afgelopen jaar vier mensen aan kanker verloren, waaronder mijn moeder en mijn tante”, zegt de Baarnse.

Ruim 24.000 lampionnen, branden in de vorm van een groot hart voor het KWF, voor Paleis Soestdijk in Baarn.
Volledig scherm
Ruim 24.000 lampionnen, branden in de vorm van een groot hart voor het KWF, voor Paleis Soestdijk in Baarn. © Caspar Huurdeman

Dierbare 

Maanden aan voorbereiding, een week installeren en 12,5 kilometer snoer was er nodig voor het monument. ,,We zien dat aan het eind van het jaar veel mensen terug willen denken aan een dierbare. Vandaar deze actie”, legt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerfonds uit.

Dat geldt ook voor Joyce Stoffelsma die twee lampionnen doneerde. ,,Mijn ouders zijn allebei overleden aan de gevolgen van kanker, mijn moeder overleed afgelopen mei. Het is heel verdrietig, maar het is heel mooi om hier bij te mogen zijn”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Stoffelsma. ,,Het is een mooi gebaar voor ons en toch ook wel een klein stukje verwerking.”

Leo van Dorp uit Nieuwegein tuurt in het hart op zoek naar de naam van zijn zoon. Eind september werd bij hem darmkanker geconstateerd. Twee maanden later staat hij nog onder controle, maar lijkt de ziekte verdwenen. ,,Gelukkig is ons de ellende bespaard gebleven”, zegt vader van Dorp met opluchting in zijn stem. Hij heeft nog een reden om nieuwsgierig te zijn naar het moment dat de lampjes ontstoken worden. ,,Mijn andere zoon verzorgt de verlichting van Paleis Soestdijk. Als het niet goed gaat, dan weten we ook wie het gedaan heeft.” 

Maanden aan voorbereiding, een week installeren en 12,5 kilometer snoer was er nodig voor het monument.
Volledig scherm
Maanden aan voorbereiding, een week installeren en 12,5 kilometer snoer was er nodig voor het monument. © Caspar Huurdeman

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort