Volledig scherm
Afvalbedrijf Vink ligt vanwege vervuilde grond al een tijdje onder vuur. © Cees Wouda

Dumpen granulaat reden voor toezicht bij afvalverwerker Vink

In 2005 liet directeur Henk Vink (63) van afvalbedrijf Vink illegaal een grote hoeveelheid (asfalt)granulaat storten. Om die reden wil de provincie scherpe controle op de bedrijfsonderdelen waarbij hij betrokken is.

De provincie Gelderland zet zware middelen in om te voorkomen dat afvalbedrijf Vink in Barneveld opnieuw in de fout gaat. Een toezichtsteam moet gaan controleren of de regels worden nageleefd bij de bedrijfsonderdelen waarbij mededirecteur Henk Vink is betrokken. Hij geeft onder meer leiding aan de afval- en recyclingtak van de holding. Wijst Vink die voorwaarde af, dan eist de provincie dat het bedrijf wordt gesplitst.

Vink heeft nog geen keuze gemaakt, zegt woordvoerder Jaap Kevelam. ,,Het instellen van een toezichtsteam ligt in het verlengde van de maatregelen die we vorige week hebben genomen. Maar het zou ook kunnen dat Henk Vink ermee stopt. Hij is tenslotte al bijna 64.’’

De aanleiding voor de zware eis van de provincie is een oude rechtszaak tegen Henk Vink en de Vink Holding, die in juli is heropend. De politie arresteerde Henk Vink in 2011, omdat hij in 2005 41.000 ton (asfalt)granulaat liet storten op een perceel in Barneveld. Ook liet Vink tussen 2007 en 2010 op een erf 35 kubieke meter kunstgrasmatten opslaan. Het kunstgras lag hier opgeslagen, omdat er geen ruimte meer was op de stortplaats. Voor de opslag was geen vergunning.

In september 2015 kreeg Henk Vink een voorwaardelijke geldboete van 12.500 euro en een proeftijd van twee jaar opgelegd. De Vink Holding kreeg een onvoorwaardelijke boete van 25.000 euro. Nadat het bedrijf in beroep was gegaan, kreeg het 12.500 euro voorwaardelijk en 12.500 onvoorwaardelijk opgelegd. Henk Vink kreeg een onvoorwaardelijke boete van 4000 euro.

Het OM vroeg daarop cassatie aan bij de Hoge Raad en kreeg gelijk. Het gerechtshof moet nu beter aantonen dat granulaat formeel valt onder de noemer bouwstoffen en niet onder afval. Als het granulaat wél als afval wordt gekwalificeerd, hangt Vink een vordering van 410.000 euro boven het hoofd, omdat het illegaal storten dan financieel gewin heeft opgeleverd.

Afvalbedrijf Vink vindt de maatregel van de provincie overdreven. ,,Henk Vink wordt onterecht neergezet als een enorme milieucrimineel. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het OM destijds een veel te grote broek heeft aangetrokken. De rechtbank heeft Henk Vink tot nu toe slechts veroordeeld tot een boete van 4000 euro. Dan ben je geen crimineel.’’

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort